Közélet

Csütörtökön lezárul a számlálás: úgy néz ki, harmadszor is Karácsony Gergely a győztese a 2024-es főpolgármester-választásnak

Az Alkotmánybíróság és a Kúria döntése után július 9-től újraszámolják a főpolgármester-választáson leadott valamennyi érvényes szavazatot. A számlálás csütörtökön véget ér, de az eredményhirdetésre péntekig kell várni. Az Index csütörtök délután úgy értesült, hogy az újraszámlálás után is Karácsony Gergely marad a győztes.

41 VOKS VOLT A KÜLÖNBSÉG

Karácsony Gergely a június 9-i választáson 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, de a történetnek ezzel nem volt vége: Vitézy Dávid kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelen szavazatokat – több mint húszezer ilyen volt –, ami a sorrenden nem változtatott, de Karácsony Gergely előnye 41 voksra csökkent.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG MEGSEMMISÍTETTE A KÚRIAI DÖNTÉST, ÍGY JUTOTT EL A FOLYAMAT A TELJES ÚJRASZÁMLÁLÁSIG

A főpolgármester ezután a Kúriához fordult egy új választás reményében, de ott helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság eredménymegállapító határozatát. Ezután Vitézy Dávid kezdeményezésére az Alkotmánybíróság elé került az ügy, ahol megsemmisítették a kúriai döntést, így jutott el a folyamat a teljes újraszámlálásig.

KÖRÜLBELÜL KÉTSZÁZ SZAVAZAT LEHET KARÁCSONY GERGELY ELŐNYE

Az Index csütörtök délután úgy értesült, hogy az újraszámlálás végére körülbelül kétszáz szavazat Karácsony Gergely előnye. Nagyságrendileg 1500 olyan szavazólapot találhattak az újraszámláláskor, amely nem a megfelelő helyre volt sorolva, csütörtökön is 3-400 ilyet találtak.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb