Mindenmás

Elköltözött a Szódatörténeti kiállítás a Szent István téri víztoronyból, eladták a gyűjtemény egy részét

A Szent István téri víztorony adott otthont Bánffi István, szegedi szikvízkészítő magángyűjteményének 2006. és 2024. között. Európa egyik első „szódamúzeumának” kiállítási anyaga felölelte a szikvíz történetét a feltalálótól, Jedlik Ányostól napjainkig – emlékeztet a Szegedi Vízmű, akik azt is kiemelték, hogy a tárlat másik helyre költözött, mivel eladták.

A vállalat azt írja, hogy a kiállítás részét képezik a gyönyörű szódásüvegek, plakátok, dokumentumok, szikvízkészítő gépek, a szikvízkészítés során használt eszközök, illetve az is, hogy hogyan jelenik meg ez az ital kultúránkban, és hogyan vált gasztronómiánk szerves részévé.

ELADTÁK A GYŰJTEMÉNYT

Kiemelték azt is, hogy a Bánffi&Bánffi Kft. tulajdonában lévő szikvíztörténeti gyűjtemény – melynek a Szent István téri víztoronyban lévő kiállítás is része volt – eladásra került. A kiállított tárgyak egy részét (szódásüvegeket, eszközöket) elszállították, a plakátok, dokumentumok, valamint a szódakészítő gép maradt a víztoronyban, ezek – szegedi palackokkal, üvegekkel együtt – továbbra is megtekinthetőek lesznek. “Bár a különleges és páratlan ipartörténeti gyűjtemény új helyre költözött, jó szívvel gondolunk az elmúlt közel 20 évre, és büszkék vagyunk rá, hogy méltó helye volt nálunk a kiállításnak, maradandó élményt nyújtva a víztorony sokezer látogatójának” – hangsúlyozták a csütörtöki posztjukban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb