Közélet

Brutál hőség a szegedi buszokon: így válaszolt a Volánbusz Olvasóink észrevételeire

Számos Szeged365 olvasói panaszt kaptunk az elmúlt napokban arra vonatkozóan, hogy nem működnek a klímák a szegedi buszokon, illetve villamosokon, ami ebben a hőségben szinte elviselhetetlenné teszi a rajtuk való utazást. Az ügyben kerestük a Volánbusz Zrt-t, akik most válaszoltak kérdéseinkre. Mint kiemelték, Társaságuk számára kiemelten fontos a komfortos utazás biztosítása, ám a gyakori ajtónyitások miatt a hűtés hatásfoka jelentősen csökken, a hőérzetet negatívan befolyásolva, illetve egy váratlan műszaki meghibásodás esetén a jármű pótlására nem minden esetben tudnak klímás autóbuszt biztosítani.

BRUTÁL MELEG VAN NÉMELY JÁRATON

Mint Olvasónk korábban elmondta szerkesztőségünknek, a Szegeden közlekedő buszokon nem kapcsolják be a klímát, ráadásul olyan járatokkal kell utazniuk, amelyekben még az ablakokat sem lehet kinyitni. “Embertelen volt a legalább 43 fokban a levegőtlen buszban főni a saját levünkben! Többen hamarabb leszálltak, mint szerettek volna, mert nem bírták tovább! Ez sajnos folyamatosan így megy nyáron” – mesélte el tapasztalatait Olvasónk, hangot adva annak, hogy a magas jegy – és bérletárakért cserébe legalább a klíma működése elvárható lenne a járatokon.

+25 FOK KÜLSŐ HŐMÉRSÉKLET FELETT AZ UTASTÉRBEN 4-6 FOKKAL ALACSONYABB HŐMÉRSÉKLETET KELL BIZTOSÍTANI

A témában megkeresésünkre a Volánbusz Zrt. elmondta, Társaságuk Szeged Megyei Jogú Város helyi közforgalmú menetrendszerinti autóbusz-közlekedését közszolgáltatási szerződés formájában végzi.  A szolgáltatói paraméterek meghatározója – mint megrendelő és finanszírozó – az önkormányzat, társaságuk a megrendelő által meghatározott feltételek alapján köteles közlekedtetni autóbuszjáratait. A közszolgáltatási szerződés alapján a Szeged helyi közlekedését ellátó autóbuszok utasterében +25 °C külső hőmérséklet felett a külső hőmérsékletnél folyamatosan 4-6 fokkal alacsonyabb hőmérsékeltet kell biztosítani (de 21 C foknál alacsonyabb hőmérséklet nem lehet a klímaberendezés működtetésének következtében).

‘A légkondicionáló berendezéssel felszerelt járműveken gépjárművezetőinktől megköveteljük, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelően működtessék a hűtőberendezéseket. A helyi közlekedés sajátosságait figyelembe véve azonban fontos tudni, a gyakori ajtónyitások miatt a hűtés hatásfoka jelentősen csökken, a hőérzetet negatívan befolyásolva” – írták válaszlevelükben.  

MEGHIBÁSODÁS ESETÉN FOKOZOTT JAVÍTÓKAPACITÁSSAL DOLGOZNAK A HŐSÉGRIADÓRA TEKINTETTEL

Hozzátették számukra kiemelten fontos a komfortos utazás biztosítása, ezért járataikon folyamatosan ellenőrzik a klímaberendezések, illetve a szellőzőrendszerek, ablakok megfelelő működését. A karbantartás és felkészítés a nyári üzemi felkészítés része, amelyet már áprilistól elkezdenek. Ettől függetlenül a fokozott terhelés mellett előfordulhat a klímaberendezés meghibásodása. A hőségriadóra tekintettel fokozott javítókapacitással dolgoznak a hibák elhárításán, illetve a saját szakembereik mellett külső javító szolgáltatást, márkaszervízt is igénybe vesznek. “A nyári időszakban kollégáink törekednek arra, hogy klímával szerelt autóbuszok közlekedjenek Szegeden, de egy váratlan műszaki meghibásodás esetén a jármű pótlására nem minden esetben tudunk klímás autóbuszt biztosítani” – fogalmaztak.

A SZEGEDEN KÖZLEKEDŐ VOLÁNBUSZ JÁRATAINAK 73%-A KLÍMÁVAL FELSZERELT

Elmondták, Csongrád-Csanád vármegyei forgalmi üzemükhöz jelenleg 240 darab autóbusz tartozik, közülük 223 darab rendelkezik klímaberendezéssel. Szeged helyi közlekedését 82 autóbusz szolgálja ki, amelyek 73 százaléka (60 db) klímával felszerelt. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában eddig 2500 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a beszerzések idén is folytatódnak. Az új beszerzésű járművek kivétel nélkül légkondicionáló berendezéssel felszerelten érkeznek. 5840 darabos autóbuszflottájuk 83,8 százaléka klímaberendezéssel rendelkezik. Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományuk egyre kényelmesebb utazási körülményeket kínál a nyári melegben is.

VÁLASZOLT AZ SZKT IS

Olvasóink elmondása alapján nemcsak a buszokon, hanem a villamosokon is nagy hőség uralkodik. Az alábbi cikkünkben mutatjuk, megkeresésünkre, mit válaszolt a témában szerkesztőségünknek a Szegedi Közlekedési Társaság.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb