Közélet

Szeged az élen: kiderült, hol van az országban a legtöbb légkondicionált lakás, térképen mutatjuk az eredményt

A megyei jogú városok közül Szegeden a legnagyobb a légkondicionált lakások aránya – szúrta ki a Telex, akik a KSH interaktív térképén mutatták be, hogy a hazai lakásokban, hol, milyen arányban található légkondicionáló.

SZEGEDEN 46%-OS AZ ARÁNY

Kiderült, itt az arány 46 százalékos. Ezzel szemben például Győrben az arány csak 31 százalék, Miskolcon pedig 19 százalék. A becslések szerint a bolygó lakossága 35 százalékának klimatizált az otthona, ehhez képest Magyarország átlag alatti szintet hoz, a 2022-es népszámlálás alapján nálunk a lakások 27,6 százalékában volt csak légkondi. A 4 millió lakásból tehát 1 millió felett van a klimatizált otthonok száma.

Magyarországon éppen egy nem minden évben tapasztalt hőhullám söpör végig, amihez szinte minden klímakutató szerint egyre inkább hozzá kell szoknunk nyáron. Szegeden például már a hőség előtt is mediterrán városok átlaghőmérséklete volt tapasztalható.

A térképre tekintve tehát megállapítható, hogy nem meglepő módon a legmagasabb arányok a legmelegebb térségeinkben, az Alföldön találhatók. Emellett azonban fontos tényező még az adott település jövedelmi szintje, lakásállománya, annak minősége, valamint a helyi gazdaságszerkezet is.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb