Kikapcs

60 év három napban – idén a Délvidék Házban lesz a Rocktörténeti Műhelytábor Szegeden, már a részletes program is megvan

60 év három napban címmel szerveznek Rocktörténeti Műhelytábort Szegeden, aminek a részletes programja is elkészült már – tudatták a szervezők a Szeged365-tel. A szegedi Védőháló Egyesület több, mint másfél évtizede, rendszeresen megszervezi a „Rocktörténeti Műhelytábor” elnevezésű programot, ami kezdettől fogva az SZTE népszerű Rocktörténet kurzusának kiegészítése és egyben egy kortárs nevelési módszer továbbadására is alkalmas stúdiummá vált.

Az adott tábor, illetve alkotóműhely elnevezése az aktualitások és szakmai szempontok miatt, alkalmanként módosul, de a lényeg, a nyitottság és a kreatív, interaktív jelleg nem változik. A többgenerációs kollektív stúdiumot korábban az algyői Gyevitour Szabadidőközpontban, majd több ízben  a szegedi Partfürdő területén, a későbbiekben az IH Rendezvényközpontban, a Premier Művészeti Szakgimnáziumban, majd a No Milk Today klubban is eredménnyel rendezték meg.

SEGÍTSÉG A FIATALOKNAK

A lebonyolításhoz Szeged MJV Önkormányzata ifjúsági keretéhez benyújtott pályázatok nyomán kaptak most is hathatós segítséget. “A cél továbbra is az, hogy a fiatalokat segítsük kulturális orientációjuk, zenei műveltségük terén, egyszersmind, hogy átadjuk a kortárs nevelés korszerű szellemét és hatékony módszerét a következő pedagógus és közművelődést gyakorló nemzedékeknek. A közös stúdium és az alkotómunka olyan közösségi szituációkat jelent, amely kötődést és tehetségük kibontakoztatásához is jó lehetőséget teremt a fiatalok számára” – áll a szervezők leírásában.

TÖBBGENERÁCIÓS ÉLMÉNY A DÉLVIDÉK HÁZBAN

A rocktörténet egyetemi előadásainak új helyszínén, a Délvidék Házban, talán minden eddiginél jobb körülmények között próbálhatjuk ki változatos munkaformáinkat. A Kárpátia Filmszínház, mint koncertterem, valamint a létesítmény belső és külső terei kiváló lehetőséget biztosítanak az elmélyült, vagy éppen felszabadult alkotómunkához. Az idei tematika külön értéke, hogy a magyar rocktörténet korszakait, a hazai és közelebbről szegedi „túlélő” hőseinek társaságában idézhetjük fel, ezáltal ritka, többgenerációs élményeket is építgethetünk.

A műhely és alkotótábor ugyanakkor, mint kellemes, szórakoztató nyári program, igazolható nyári szakmai gyakorlatként is szolgál a Premier Művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és AMI nappali és esti tagozatos hallgatóinak is. A tanároknak egyszersmind módszertani műhely lehet, stúdiumként szolgálhat mindez – írják a közleményben.

PLESI, AZAZ DR. ROCK ORSZÁGOS KONFERENCIÁKON IS RÉSZT VETT

A munka szakmai értékét erősíti, hogy a táborok létrehozója és a munka irányítója az egyesület elnöke, a Legszegedibb Tanító díjas Pleskonics András (Dr. Rock) az utóbbi években országos konferenciákon is részt vett, melyek tárgya a rockzene beillesztése a középiskolai és a felsőoktatásba, valamint a közművelődés különböző tereibe. A szegedi rocktörténeti beszélgetések, megemlékezések a tábor irányítója által már előzményekkel rendelkeznek, az IH Rendezvényközpont sorozatában, de most is bizonnyal sok „túlélőt” hoznak össze, ezzel is erősítve a tábor többgenerációs jellegét. A Műhelytábor 2024. augusztus 9. és 11. között lesz, a Délvidék Házban.

A részletes program így fog kinézni:

Augusztus 9. (péntek)

  • 11.00 – 13.00 HATVAN ÉV –  HAT ÓRÁBAN… magyar zenei kronológia 1. (1954-1974)
  • 15.00 – 16.00 A SZEGEDI KÖNNYŰZENETÖRTÉNET KRÓNIKAÍRÁSA – a rocktekercs…
  • 16.00 – 18.00 Rocktörténeti filmek 1. – Révész Zsolt felajánlásából
  • 19.00 – 21.00 SYL MOHAI TRIÓ koncert
  • 21.00 – 23.00 Csendes emlékezés az eltávozott szegedi zenészekre – a „Zöld csillag” fényénél…

Augusztus 10. (szombat)

  • 11:00 – 13:00 Rocktörténeti filmek 2.  – Révész Zsolt felajánlásából
  • 15.00 – 17.00 HATVAN ÉV –  HAT ÓRÁBAN… magyar zenei kronológia 2.  (1975-1994).
  • 17.00 -19.00 „BENEFIT ÉVEK…” – In Memoriam Kovács László – interaktív zenés beszélgetés a 10 éve elhunyt gitárosról, gitártanárról és a szegedi Jethro Tull-ról…    
  • 20.00 – 22.00 Zenélős-vetítős emlékezés az eltávozott szegedi zenészekre, jam session

Vendég: a kurzus és a műhely fővédnöke lesz, Neumann Balázs Artisjus-díjas jazz zongorista

Augusztus 11. (vasárnap)

  • 11:00 – 13:00 HATVAN ÉV –  HAT ÓRÁBAN… magyar zenei kronológia 3 (1995-2024).
  • 15.00 – 18.00 Élményutazás a magyar rocktörténetben – interaktív zenés beszélgetés. Vendégek: Balog Jenő „Szivacs”,  Köves Miklós „Pinyó”  és Papp Gyula, valamint Galyas László és Nagy Ádám.
  • 19:00 – 20.00 Generációk találkozása – műhelyzenélés vendégekkel
  • 20:00 – 22.00 HATVAN ÉV –  HAT ÓRÁBAN… magyar zenei kronológia 3. / VÉGE ROCK BULI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb