Közélet

Véglegesítették a megállapodást: az Axiom Space-szel utazik a következő magyar űrhajós, mutatjuk, legkorábban mikor mehet az űrbe

Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával küldik fel a világűrbe – tájékoztatta az MTI-t Ferencz Orsolya a Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. A NASA olalán azt írják a misszióról, hogy legkorábban októberben valósulhat majd meg.

A misszió során a magyar kutatóűrhajós 14 napot tölt majd el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ahol tudományos kísérletek elvégzése lesz a feladata. Ezek Ferencz közlemény szerint „nemcsak a hazai űrszektor szereplőit, de Magyarországot nemzetközi szinten is versenyképes pozícióba juttatják a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő iparágában”. A misszió pontos kezdetét egyelőre még nem tudni, ezt az Axiom Space és a NASA közösen határozza majd meg, de októbernél korábban biztosan nem indulhat el.

HAMAROSAN AZ USA-BAN KEZDIK MEG A KIKÉPZÉST

A miniszteri biztos közölte, hogy a HUNOR-program kutatás-fejlesztési tartalomért felelős szakemberei a partnerekkel és az Axiom Space-szel továbbra is közösen dolgoznak annak érdekében, hogy a hazai tudományos műhelyek, egyetemek, kutatóintézetek és az űripari cégek által elindított tudományos portfólió előkészítése és végrehajtása sikeres legyen. A tudományos tartalom előkészítése mellett a program szakemberei által kiválasztott kutatóűrhajós és tartalékosa is folytatja a felkészülést. Hamarosan az Egyesült Államokban kezdik meg küldetésspecifikus kiképzésüket.

KAPU TIBOR MEHET AZ ŰRBE

A Telex emlékeztet, hogy május végén jelentették be, ki lesz a következő magyar űrhajós: Kapu Tibor és a tartalékos Cserényi Gyula lettek a több mint egyéves kiválasztási folyamat legjobbjai. Az Axiom első küldetése egyébként nemrég sikeresen, de egyhetes késéssel zárult. Az eredetileg valamivel több mint egyhetesre tervezett, teljesen privát űrmisszión az Ax-1 négyfős legénysége több mint két hetet maradt az ISS-en, mert a rossz időjárási körülmények és egyéb tényezők, például egy orosz űrséta miatt folyamatosan el kellett halasztani a visszatérésüket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb