Szegedi Arcok

Megszületett Peti, a fóka! A Szegedi Vadaspark új cuki kis lakója (videóval)

“Megszületett Peti, a fóka! Már nagyon vártuk, hogy a 2015-ben szintén az állatkertünkben született Helga kicsinye megszülessen. A látogatók is rendszeresen érdeklődtek, így biztos sokaknak jelent örömet a hír: a kisfóka egészséges, és immár kiúszhatott a medencébe is” – így közölte a szuper hírt a Szegedi Vadaspark arról, hogy új kis családtaggal bővült az intézmény.

Kiemelték, hogy maga a születés a medencés kifutóban történt. “Megható volt látni, hogy az első órákban még gyenge kicsinyét hogy óvja, és próbálja a felszínen tartani az anyja. A biztonság kedvéért a kicsit és anyját egy sekély vizes részre különítettük el az első napokra, mert bár már tudnak úszni az újszülött borjúfókák, hamar elfáradnak és meg is fulladhatnak a mély vízben” – tették hozzá, majd azt is elárulták, hogy a természetben is a parton szülnek a fókák. Az is kiderült, hogy amint megerősödnek, pár nap elteltével már biztosan úsznak anyjuk után – ahogy ez a Szegeden is történt.

2013 ÓTA LÁTHATÓ BORJÚFÓKA A VADASPARKBAN

A Szegedi Vadasparkban 2013 óta látható a borjúfóka, amely faj az egyik legnagyobb kedvenc az állatkertben. Ehhez hozzájárulhat az is, hogy rendszeresen tartanak olyan fókabemutatókat, amelyeken a látogatók számára is érezhetően nagy kedvvel vesznek részt az állatok. A Peti nevet kapott kisfóka immár a második Szegeden született tengeri emlős. Bár a valódi fókák közé tartozó borjúfóka még nem számít veszélyeztetett tengeri emlősnek, ugyanazok a tényezők veszélyeztetik, mint más fókákat, ceteket és tengeri teheneket: a túlhalászat és a halászhálóba gabalyodás, a vadászat és a tengerek szennyezése. Számos európai állatkertben élnek, és bár úgy tartják, kevésbé tréningezhetőek, mint a népszerűbb oroszlánfókák, a szegediek tapasztalatai szerint ők könnyen taníthatók az általuk is alkalmazott pozitív megerősítésre épülő tréning módszerével – erről a látogatók is meggyőződhetnek nap, mint nap.

Számos kis jövevény született az intézményben idén, íme néhány:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb