Kikapcs

Szeptemberben szemeinket érdemes lesz az égre szegezni: látványos és erős mezőnnyel rajtol a Hőlégballon VB, exkluzív interjú a grandiózus esemény szervezőjével

Lassan kezdhetünk visszaszámolni: már nincs egy hónap hátra és szeptember 8-14. között elrajtol Szegeden a hőlégballonozás legnagyobb világversenye, az idén 25. alkalommal jelentkező Hőlégballon Világbajnokság. A rangos eseményre a világ 31 országából 120 pilóta érkezik, Ausztráliától Kanadáig, így Japánból, Kínából, Indiából, Brazíliából vagy a korábbi világbajnokság élvonalában végzett Egyesült Államokból, valamint Európa számos országából, és természetesen a magyar versenyzőknek is szurkolhatunk majd. A látványos, grandiózus eseményről annak főszervezőjével, Báló Tamással beszélgettünk.

Ég és föld között csendben haladó, hatalmas és sokszínű hőlégballonok sokasága veszi birtokba szeptember elején Szeged légterét a világ legjobb ballonrepülőinek megmérettetésén, a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokságon. Mint Báló Tamás beszélgetésünk során elárulta, tulajdonképpen már startra készen várják az indulást, már csak az utolsó simítások vannak hátra.

A sportág legrangosabb versenyére a világ 31 országából 120 pilóta és három-három fős csapatuk érkezik városunkba. Egészen egyedülálló esemény elé nézünk, hiszen, ahogy Báló Tamástól megtudtuk, először itt indulnak világbajnokságon Egyiptom, Izrael és Örményország pilótái. Azt is megtudtuk, Magyarországot két versenyző fogja képviselni.

LÁTVÁNYOS ÉS ERŐS MEZŐNY

A szervező azt is elárulta, egy nagyon látványos és erős mezőny fogja ámulatba ejteni és izgalomban tartani a szegedieket. A versenyzők sorát 10 női pilóta erősíti, köztük egy magyar is felszáll ballonjával. A legfiatalabb versenyzője a grandiózus eseménynek egy 22 éves dán fiatal, a legidősebb pedig a kétszeres világbajnok, 75 éves David Bareford Nagy-Britanniából, aki a 2021-es szegedi Európa Bajnokság versenyigazgatója is volt. Hozzátette, érdekesség, hogy Dominic, Bareford fia is felszáll hőlégballonjával, aki korábban ifjúsági kategóriában és a felnőttek között is megnyerte már a világbajnokságot. “Ezenkívül 10-11 olyan ballon lesz, amit mi fiesta ballonnak hívunk. Ez tulajdonképpen egy örömrepülést takar, az ő részvételükkel még látványosabb lesz a városlakók számára a versenyzés. “

A HŐLÉGBALLONOK ÚTJÁT IDÉN IS ONLINE KÖVETHETJÜK

Idén is mecsodálhatjuk tehát a Szeged egén feltűnő, színes pöttyökként a látóterünkbe beúszó ballonokat. Mint Báló Tamás elárulta, a korábbi évekhez hasonlóan online, közösségi oldalukon most is nyomonkövethető lesz a ballonok útja, a szervezők arra törekednek, hogy minél hamarabb közzétegyék a repülések időpontjait és helyeit. Ezt viszont nagyban befolyásolja az időjárás, így a versenyigazgató az aktuális versenyszám előtt néhány órával, körülbelül hajnalban, fél ötkor dönti el, hogy milyen irányban fog a mezőny repülni. “Huszonegy féle feladat közül kell neki választania, köztük szerepel precíziós és távrepüléses kihívás is. Az online rendszer célja, ha valaki azt követi, látni fogja, hogy körülbelül hol vannak a ballonok és merről, merre haladnak”.

KÁPRÁZATOS LÁTVÁNY: MEGCSODÁLHATJUK, AHOGY EGYÜTT EMELKEDIK A MAGASBA MIND A 120 HŐLÉGBALLON

Báló Tamás abba is beavatott bennünket, igazi szemeket kápráztató csemegével is készülnek a hőlégballonok szerelmeseinek: a rendezvény során lesz olyan a nagyközönség számára nyilvános alkalom, hogy mind a résztvevő 120-130 ballon egy helyről szálljon fel, vagy egy helyre érjenek földet. Ennek pontos időpontja szintén időjárás függő, így arról később tudnak csak tájékoztatást adni a szervezők.

A BELVÁROS UTCÁIT IS ELLEPIK MAJD A HŐLÉGBALLONOK

Idén újdonság, hogy Szegeden nem csak az eget, hanem a belváros utcáit is ellepik a hőlégballonok. A 25. FAI Hőlégballon Világbajnokság kapcsán ugyanis kirakat szépségversenyt hirdetnek. Ennek lényege, hogy azok az üzlettulajdonosok és üzletvezetők akik részt szeretnének venni, úgy kell berendezzék üzletük kirakatát, hogy az a hőlégballonozás szépségét tükrözze. A kirakatról készült képeket közösségi oldalukon teszik közzé, amelyeket azután közönségszavazásra bocsájtanak. A Kirakat szépségversenyről bővebb infókat ITT találsz.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb