Kikapcs

Egy történet, tizenhatféleképpen elmesélve: különleges kabaré-opera debütál a szegedi Délvidék Házban

Különleges zenei élményt kínál augusztus 22-én, 19 órától Tóth Péter zeneszerző kabaré-opera szegedi bemutatója a Délvidék Házban. Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című műve nyomán tizenhat képben ismerhetjük meg a színészi játék sokféleségét a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek tolmácsolásában. Az egyfelvonásos előadást követően a Kosztándi Vonósnégyes Bartók Béla és Tóth Péter műveiből összeállított koncertje zárja a magyarországi premiert.

SZÁZFÉLEKÉPPEN ELMESÉLHETŐ TÖRTÉNET

Tóth Pétert Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzőt, érdemes művészt új darabjának megírásakor Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című virtuóz műve ihlette. A Bognár Róbert által fordított néhány mondatos, egyszerű történet százféleképpen elmesélhető: precízen, kényeskedve, metafizikusan, visszafelé, alexandrinusban, szonettben, elő- és véghangzókat csonkolva, magán- és mássalhangzókat csereberélve, tankában, megkettőzve, csasztuskában, csacska dalban, konyhalatinsággal, görögösen. A tizenhat képbe komponált egyfelvonásos kabaré-opera betekintést enged a színházi figurák alakformálásba.

A SZERBIAI ŐSBEMUTATÓT KÖVETŐEN A DÉLVIDÉK HÁZBAN DEBÜTÁLNAK

A humoros, sokszor burleszk jelenetekben Somogyvári Tímea Zita, Szélpál Szilveszter, Bita Boglárka és Altorjay Tamás operaénekesek keltik életre az állandó történet mindig változó karaktereit, Szokody Anikó zongoraművész kíséretében. Seres István Pipu állította színpadra különös játékukat, amely a szerbiai ősbemutató után a Délvidék Házban debütál, a szegedi közönség előtt.

TÓTH PÉTER HALÁLVIRÁGOK CÍMŰ MŰVE ZÁRJA AZ ESTET

Az előadás második részében a Kosztándi Vonósnégyes Bartók Béla I. vonósnégyesével és Tóth Péter Halálvirágok című művével zárja a magyarországi premiert, melynek életre hívásában a Bartók Béla Művészeti Kart Támogató Alapítvány, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely
és a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportja is közreműködik a Coda Artepartnerrel és a Magyar Házak Hálózattal közösen.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb