Kikapcs

Kamaraopera-fesztivált rendeznek Gregor Józsefre emlékezve Szentesen

Magyar kortárs opera, a művész életútját megidéző beszélgetés és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatóinak estje is szerepel a Gregor Józsefre emlékező kamaraopera-fesztivál programján, melyet pénteken és szombaton rendeznek Szentesen – tájékoztatott Irsai Farkas László, a rendezvény szervezője.

A kulturális szakember hangsúlyozta, a Szegedi Pinceszínház és a Koszta József Múzeum hagyományteremtő szándékkal hívta életre a fesztivált, hogy Gregor József emlékét ápolva népszerűsítsék a kortárs komolyzenét, és ahogy egykor az operaénekes is tette, bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a fiatal tehetségeknek.

A NYITÓESTEN TÓTH PÉTER ZENESZERZŐ LEGÚJABB KABARÉ OPERÁJÁT TŰZIK MŰSORRA

A fesztivál nyitóestjén Tóth Péter zeneszerző legújabb – Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című műve alapján készült – kabaré operáját tűzik műsorra. A francia író, költő, matematikus 1947-ben megjelent írása egy egyszerű történetet mesél el 99 stílusban. A műből számos színpadi feldolgozás készült, és nem csupán a prózai színészeknek, hanem az operaénekeseknek is lehetőséget kínál arra, hogy számtalan helyzetben és formában megmutassák magukat a közönség előtt. A négy hangra és egy zongorára íródott operát Seres István Pipu állította színpadra. A humoros, sokszor burleszk jelenetekben Somogyvári Zita, Szélpál Szilveszter, Bita Boglárka és Altorjai Tamás operaénekesek keltik életre az állandó történet mindig változó karaktereit, Szokody Anikó zongoraművész kíséretében.

EMLÉKBESZÉLGETÉS ÉS KAMARA-KONCERT IS LESZ

Az egyfelvonásos operát követően emlékbeszélgetést tartanak melyen, Gregor József özvegye, Takács Mária, a művész lánya, Gregor Bernadett, Hamar Zsolt karmester és Tóth Péter zeneszerző idézik fel Irsai Farkas László társaságában az operaénekes életét és pályáját. Szombaton az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának magánének szakos hallgatói – Farkasné Sipos Rita Veronika, Janovics Gréta, Kínyó Kata, Szilágyi Zita és Szvoboda Adél – adnak kamara-koncertet Kerényi Mariann zongoraművész kíséretében. Az esten részletek hangzanak el Mozart Figaro házasságából, valamint a Cosi fan tuttéból, Donizetti Szerelmi bájitalából, Humperdinck Jancsi és Juliska című alkotásából, a János vitézből, Puccini Gianni Schicci és Manon Lescau című operájából. A közönség meghallgatja Mozart Exultate, jubilate című szólómotettájának első tételét is.

Forrás: MTI. Fotó: Magyar Állami Operaház – Erkel Színház, 1978., r.- Mikó András-Ilovszky Béla

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb