Szegedi Arcok

Minden elismerésünk: az afrikai kaland után barátaival, sikeresen teljesítette a II. Babettás Országkerülő túrát a szatymazi kismotoros kalandor, exkluzív élménybeszámoló az útról

Hét nap, 1600 kilométer, 35 liter benzin és 0.8 deciliter olaj: az afrikai túra után ismét nagy fába vágta a fejszéjét a Babetta Adria Túra csapata. A szatymazi Farkas Gábor négy barátjával Babettáik hátán megkerülte az országot, sikeresen teljesítették a II. Babettás Országkerülő túrát! Élményeikről Gábor számolt be szerkesztőségünknek.

NYOLCADIK ALKALOMMAL GURULTÁK KÖRBE A BALATONT

Miután a szatymazi Farkas Gábor és a hódmezővásárhelyi Barta Zsolt Babettáikkal meghódította Afrikát, a kétkerekű járgányok továbbra sem pihentek. Július közepén immáron nyolcadik alkalommal körbegurulták a Balatont, körülbelül 80-90 Babettával döngetve végig az utakon. Mint Gábor elmesélte, a kétnapos túrán az ország minden tájáról érkező Babettások mindvégig jó hangulatban élvezhették egymás társaságát, miközben a különleges, kismotorok mindenhol, akárhova mentek, csodálatot keltettek az emberekben.

AUGUSZTUSBAN JÖTT AZ ÚJABB KIHÍVÁS: A II. BABETTÁS ORSZÁGKERÜLŐ TÚRA

De, hogy most se száradjon ki a karburátorból a benzin, a Babetta Adria Túra csapata – a szatymazi Farkas Gábor és négy barátja, akik az ország más részeiről érkeztek Szegedre-, nekivágtak egy még nagyobb kerülésnek. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint Babettáikkal az országhatár vonala mentén megkerülni az országot! Így augusztus 9-én reggel, Szegedről indulva elrajtolt a II. Babettás Országkerülő túra.

JÓ NÉHÁNY SEGÉDMOTOROS CSATLAKOZOTT BE KIS KONVOJUKHOZ

A Babettás kalandorok keleti irányba indulva, Makó, Nagylak, Battonya, Gyula, és Tiszabecs érintésével szelték a kilométereket. Mint Gábor elárulta, az előre egyeztetett találkozók, és a spontán létrejött ismerkedések üde színfoltjai voltak az egész túrának. “Jó néhány segédmotoros, akik követték az utunkat, és kerestek bennünket, nagy örömmel találtak ránk, és csatlakoztak a kis konvojhoz” – idézte fel útjukat Gábor.

MINDEN A TERVEK SZERINT MENT

Hozzátette, a mindössze öt napra tervezett program maradéktalanul teljesült, a kis csapatnak sikerült tartaniuk a menettervet, mindegyik lefoglalt szálláshelyre időben odaértek. “Nem mertem volna rá gondolni sem, hogy ez sikerülni is fog, azért csak öt napra terveztem. Később már napi szinten kerestünk szállásokat” – avatott be bennünket a részletekbe a szatymazi Babettás.

NAPI 200 KILOMÉTERT HAJTOTTAK

Szerencsére a Babetták is nagyon jól teljesítettek a túra során, viszonylag kevés, könnyen megoldható hibák mellett jól haladt a csapat. “Sátoraljaújhelytől már hegyesedett a vidék, egyre nagyobb kihívások elé állítva a csapatunkat. Ám, még így is sikeresen abszolváltuk a napi kitűzött 200 kilométert és a minimum távot. A társaság egyre jobban összekovácsolódott, és ráhangolódott a napi teendőkre, így gördülékenyebben kezdtek menni a dolgok.”

HELYI LÁTVÁNYOSSÁGOK ÉS FOTÓZKODÓ TURISTÁK

A nagy kalandból nem maradhattak ki a helyi látványosságok sem. Rendszeresen megörökítették Babettáikkal a táj szépségeit. Rajongótáboruk sem maradt el, az Aggteleki cseppkőbarlang előtt például olyan turistákkal fotózkodhattak együtt, akik már jól ismerték a nagy Babettás sztorijaikat.

RÖVIDEBB-HOSSZABB TÁVOKRA MINDIG BECSATLAKOZOTT HOZZÁJUK EGY-EGY KALANDOR

Ezután Salgótarján – Börzsöny  – Komárom vadregényes tájait járták be a kis motorosok. “A szlovák határ menti városok motoros boltjai jó néhány Babetta alkatrészt tartogattak nekünk. Győr környékén a létszámunk ideiglenesen tíz főre duzzadt, ki 3-4 , mások 15-20 kilométert tettek meg velünk, de voltak, akik sátorral, túrafelszereléssel felkészített kismotorjukkal akár másnapig is becsatlakoztak” – mesélte Gábor.

HÉT NAP UTÁN MINDENKI SIKERESEN TELJESÍTETTE A KITŰZÖTT CÉLT

Az Őrség szépségei közepette is újabb és újabb kalandorok csatlakoztak be a túrába, s így érkeztek el végül, a hetedik napon végállomásukra. Az utolsó estéjüket Barcson töltötték, ahol, miközben a tábortűz körül sütögettek, jókat sztorizgattak a hozzájuk becsatlakozó külföldi világjárókkal, francia és lengyel túrázókkal. “Siklósnál elbúcsúztunk egyik társunktól, aki egy héttel azelőtt onnan indult el Szegedre, így az országkerülőt sikeresen be is fejezte. Csapatunk tagjai, egy lippói apa-fiú páros, is sikeresen zárta a kört, amikor hazáig kísértem őket. Onnan már egymagam követtem az országhatár vonalát, sajnos eléggé rossz minőségű utakon” – idézte fel Gábor a túra végét.

EGY ÁLOM VÁLT VALÓRA

Ő még keresztül motorozott Mórahalmon, Röszkén, majd végül befutott Babettájával Szegedre, így a kör bezárult, Gábor is sikeresen teljesítette a II. Babettás Országkerülő túrát. “Egy szemvillanás volt az egész, egy álommal megtöltve érzelmileg teljesen feltüzelve! Sikerült! A Babetta ismét bebizonyította, a jó túrákhoz nem kell vagyon és sok lóerő – mondta Gábor.

JÖVŐRE JÖN A FOLYTATÁS

A szatymazi Babettás azt is elárulta, a folytatás sem marad el. “A nagy érdeklődés övezte túránk több segédmotorost is megérintett. Az ország egész területéről kerestek, mikor lesz legközelebb országkerülő túra, ahol szívesen próbára tennék Ők is a motorjaikat és saját magukat – mondta el Gábor, aki az érdeklődők örömére abba is beavatott bennünket, jövőre is lesz Babettás Országkerülő túra.

A fotókat köszönjük szépen Farkas Gábornak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb