Közélet

Megrázó képsorok láttak napvilágot: kiszáradt a mórahalmi Nagyszéksós-tó, víz nélkül maradtak a bivalyok és madarak (videóval)

“Vízért könyörögnek a bivalyok és madarak” – ezzel a szomorú ténnyel tette közzé közösségi oldalán a Kirándulások Időjárás Youtube csatorna videóját a Dél-Alföld meteorológia. A videóban megrázó képsorokon látható a kiszáradt mórahalmi Nagyszéksós-tó, és annak állatvilága.

Mint írták, kirándulók, természetjárók kedvence a mórahalmi Nagyszéksós-tó és Bivalyrezervátum, ahol számos fészkelő és vonuló madarat figyelhetünk meg. A madarak mellett a magyar Alföld egyik fenséges állatával is találkozhatunk, ugyanis a tónál található Bivalyrezervátumnál megismerkedhetünk a bivalygulya mindennapi életével, amit mi is bemutattunk korábbi videónkban:

A mintegy 100 hektáros kiterjedésű tó 2024 szeptemberére szinte teljesen kiszáradt, egész pontosan a csatornában és a tó egy kisebb hányadán áll víz. A vízimadarak és a bivalyok a hőség elől e kis területre szorultak vissza. 2022-ben egy árnyalattal még rosszabb volt a helyzet, ekkor el kellett költöztetni a bivalyokat a területről. 2022 előtt pedig 2014-ben volt hasonlóan elszomorító a helyzetkép. A 2022-es állapotokról mi is írtunk akkoriban:

Sajnos a jelenlegi helyzet sem jobb, a napokban megrázó videó készült a kiszáradt a mórahalmi Nagyszéksós-tóról és annak állatvilágáról:

ELTŰNT A VÍZ A KAKASSZÉKI-TAVAKBÓL

A két hónapja tartó rendkívül meleg és száraz idő hatására teljesen eltűnt a víz a Kakasszéki-tavakból. Már csak egy-két tócsa emlékeztet arra, hogy itt legalább 50-60 cm-es összefüggő víznek kellene állnia. A 2,5 km-es hosszan elnyúló tórendszerből mindössze alig több, mint néhány vödörnyi vizet lehetne összegyűjteni.

A TISZA EGYES SZAKASZAIN IS NAGY A BAJ

A száraz aljzaton fekvő stégek, megfeneklett csónakok, felszínre bukkanó homokpadok és szigetek. A forróság és az aszály drasztikusan megváltoztatta egyes szakaszokon a Tisza képét. Ahol nem is olyan régen a víz volt az úr, most a kiszáradt meder és az apadó folyóvíz nyújt szívbemarkoló látványt. 

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb