Közélet

Drámai a helyzet a mórahalmi Nagyszéksós-tónál: el kellett költöztetni a bivalyokat is a kiszáradt tó területéről

A Homokhátságot sújtó aszály drámaian átformálta ezen a nyáron Szeged környékét is. A hatalmas méreteket öltő szárazságban, amit csak tetézett a 40 fok közeli hőség, országszerte száradnak ki tavaink. A Velencei-tó szintje rekordalacsony, a Balaton vízszintje is alaposan megcsappant, és aminek környékünkön is szemtanúi lehetünk, kiszáradt a mórahalmi bivalyrezervátum tava is. Tartósabb csapadék, ami a vízkészleteket feltölthetné a láthatáron sincs, sőt, a hosszabb távú előrejelzések szerint az ősz is aszályosnak tűnik Európa nagy részén, írta meg a Very Important Planet.

EMBEREMLÉKEZET ÓTA NEM VOLT OLYAN, HOGY A NAGYSZÉKSÓS-TÓNÁL JÚLIUS KÖZEPÉN PORZIK A SZÁRAZSÁGTÓL A TÓMEDER

Mint írták, a Kiskunsági Nemzeti Park területéhez tartózó Nagyszéksósi-tó területe legalább nyolc éve nem volt ilyen száraz, olyan pedig már emberemlékezet óta nem történt, hogy már július közepén porzik a Mórahalom határában fekvő tómeder. 2008-ban negyvenöt állattal hozták létre itt a Dél-Alföld első bivalyrezervátumát, mára százzal több bivaly él a területen. Pontosabban élt. Most ugyanis a tó kiszáradása miatt jelentős részüket elköltöztették.

AZ ÁLLATOK NAGY RÉSZÉT BORJAIKKAL EGYÜTT MÁS TELEPEKRE KÖLTÖZTETTÉK

A Very Important Planet kérdéseire a mórahalmi Móra-Tourist Nkft. arról tájékoztatott, hogy az állatok nagy részét borjaikkal együtt más telepekre költöztették, a tónál maradt kisebb állomány a szomszédos csatorna vizében tudja lehűteni magát, a takarmányozásáról pedig a helyi önkormányzat gondoskodik. Hangsúlyozták, hogy a helyi élővilág nincs veszélyben: “mivel a kiszáradás a szikes tavaknál természetes és szükséges jelenség, az élővilág is ehhez alkalmazkodott. A rendszeres tikkadás miatt a területnek komolyabb halfaunája nem alakult ki.

Sőt, a szikes tavak esetében a kiszáradás még jót is tehet, nem okoz ökológiai katasztrófát, hiszen ez egy fontos öntisztuló folyamat, mely hozzájárul a só felhalmozódásához, és jelen esetben a „szellőzés tisztítja a tómeder iszapjának állapotát”.

ILYEN VOLT OTT JÁRTUNKKOR, TAVALY MÁRCIUSBAN A NAGYSZÉKSÓSI BIVALYREZERVÁTUM

Tavaly márciusban mi is kilátogattunk a Nagyszéksósi Bivalyrezervátumba, ahol akkor még nyoma sem volt a pusztító szárazságnak, a bivalyok elégedetten legelésztek és dagonyáztak a tó közelében. 2008-ban a bivalyok betelepítésétől azt várták, hogy segítsenek a nyolcvanas években gyors ütemben kiszáradó tó területén nőtt sűrű nádastól megtisztítani a környezetet. A bivalyok tették is a dolgukat, és nekik köszönhetően sikerült lecsökkenteni a náddal borított területeket, újra víz borította a kiszáradt medret, visszatértek a területet korábban elhagyó madarak, békák, mocsári teknősök, siklók, életre keltek a növények, és újra megjelentek a szemet gyönyörködtető tavirózsák. Reméljük, hamarosan újra megtelik a videónkban látható pezsgő élettel a Nagyszéksósi Bivalyrezervátum.

A Nagyszéksós-tó és környéke tájvédelmi körzet, így mesterségesen nem lehet beavatkozni, hogy pótolják a vizet, a kedvező időjárásban lehet reménykedni. “A területre jellemző, hogy folyamatosan változik a tó vízszintje, a nyári szárazságban jelentősen apad, de ilyen kevés víz már vagy 8 éve nem volt a rezervátumban” – mondta el a Sokszínű  Vidéknek a Móra-Tourist Nonprofit Kft. munkatársa, majd hozzátette, amint hosszabb, áztató esős idő köszönt be majd, ismét megtelik vízzel a terület.

Fotók: Fodor Szabolcs, Magyar Andor, Szabó Dávid

Operatőr: Magyar Andor

Forrás: thevip.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb