Közélet

Van remény a szentesi drámatagozat számára: újabb fejlemények derültek ki az ügyről, úgy tűnik, célba értek az aláírások

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, veszélybe került az országos hírű szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata, ugyanis az intézmény igazgatója nemrég egyoldalúan felbontotta a több mint 25 éves együttműködést a budapesti társintézménnyel. A döntés ellen fellázadva, petíciót indítottak, amit jó néhányan alá is írtak. Úgy tűnik célba ért, mert újabb fejlemények derültek ki az üggyel kapcsolatban.

Nehéz hónapokon vannak túl a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákjai, dolgozói és mindenki, aki aggódott a drámatagozat jövőjéért. Az előző tanév végén ugyanis az iskola igazgatója egyoldalúan és indoklás nélkül bontotta fel az együttműködést az addigi partnerintézménnyel, a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal. A döntés előtt értetlenül álló diákok, szülők, az iskola több dolgozója, illetve volt diákja is felemelte a szavát az átszervezés ellen.

AZ AHANG CSONGRÁD MEGYEI CSOPORTJA EKKOR AZ ÜGY MELLÉ ÁLLT

Az aHang Csongrád megyei csoportja ekkor indított petíciót az ügyben, melyet rövid időn belül több mint háromezren támogattak az aláírásukkal. Széleskörű összefogás és együtt gondolkodás következett, ami alatt a döntéshozókkal, vagyis a gimnázium igazgatójával, Sipos Kittivel, illetve a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatójával, Miklós Anikóval is megkíséreltek időpontot egyeztetni az aHang aktivistái. Ez többszöri megkeresés ellenére is sikertelen volt: vagy a válasz hiányával, vagy határozott elutasítással szembesültek. A petícióátadásra végül augusztus végén került sor, amikor a gimnáziumnál gyülekező aktivisták orra előtt belülről bezárták az ajtót, és többszöri csengetés, illetve telefonhívás után sem nyitották ki – még a helyszínen megjelent országgyűlési képviselő, Varga Ferenc kérésére sem. A tankerületnél sem az igazgatónő, hanem egy kollégája vette át a petíciót. A döntéshozók tehát elzárkóztak az érintettekkel és a civilekkel való párbeszédtől.

TALÁLTAK MEGOLDÁST, FOLYTATÓDHAT A DRÁMAKÉPZÉS SZENTESEN

Az aHang akcióján jelen voltak szentesi önkormányzati és országgyűlési képviselők is, akik szintén a megoldáson dolgoztak. A gimnázium épületén belül van olyan helyiség, ami az önkormányzat tulajdona, nem a tankerületé, így lehetséges megoldásnak tűnt, hogy ebben az épületrészben folytatódjon a drámaképzés. A tankerület azonban ezt megpróbálta megakadályozni: lecseréltették a zárakat. Az önkormányzat erre birtokvédelmi eljárást indított, amit meg is nyertek, vagyis visszakapták a saját ingatlanjukat. A szülők és diákok úgy öntöttek, élnek a lehetőséggel, és az eddigi partnerintézménnyel szerződnek. Így az önkormányzat által kínált megoldás fog megvalósulni- írják aHang közleményében.

“Nem vagyok benne biztos, hogy ez az ügy itt lezárult, de remélem, hogy ha lesz folytatása, ugyanígy együtt tudunk majd működni az érintettekkel, tanárokkal, képviselőkkel, és ezáltal újra hatékonyan tudunk nyomást gyakorolni, illetve ha kell, nagyobb nyilvánosságot adni az ügynek” – mondta Tóth Rebeka, az aHang Csongrád megyei koordinátora.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb