Közélet

Petíciót indítottak a szentesi drámatagozatért, már rengetegen aláírták

Több cikkben is foglalkoztunk már a szentesi drámatagozat ügyével. Nem olyan rég robbant ki a botrány, mely szerint az intézmény igazgatója egyoldalúan felbontotta a több mint 25 éves együttműködést a budapesti társintézménnyel. Most az aHang is megszólalt, akik petíciót indítottak, amit már több mint kétezren írtak alá és mára “csendes kiállást” szerveznek Szentesen.  

“Veszélybe került az országos hírű szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata, ugyanis az intézmény igazgatója nemrég egyoldalúan felbontotta a több mint 25 éves együttműködést a budapesti társintézménnyel” – írta az aHang szerkesztőségünknek küldött közleményében, akik azt is kiemelték, hogy a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium eddig közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával segítette a szentesi intézményt. A helyét egy szentesi zeneiskola venné át, így szerintük kétséges, hogy a drámatagozat megőrizné-e a színvonalát. 

NYÍLT LEVELET ÍRTAK A MŰVÉSZEK

Azt is hozzátették, hogy a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumba járt sok más kiváló alkotó és közéleti személyiség mellett Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező; Dombóvári Vanda televíziós műsorvezető; Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész; Zsédenyi Adrienn énekes. Számos volt iskolatársukkal nyílt levelet írtak, amelyben arra kérik a döntéshozókat, hogy vizsgálják felül a drámatagozatot ellehetetlenítő döntést, és segítsék elő a nagy múltú pedagógiai program folytatását. 

CSERBEN HAGYJÁK A DIÁKOKAT?

Az ügyben az aHang helyi aktivistacsoportja, a Csongrád-Csanád megyei aPont petíciót indított a szabad.ahang.hu oldalon, amelyet már több mint kétezren írtak alá. “Azért tartottuk fontosnak, hogy mi is kiálljunk, mert egyrészt a szentesi gimi drámatagozatára az ország minden pontjáról érkeztek már diákok, és őket hagyják cserben a tervezett változással. Másrészt az ügy arra a problémára is rávilágít, hogy nem vonják be a szülőket, a gyerekeket és a dolgozókat a döntésekbe, és a szakmai eredményeket sem veszik figyelembe” – mutatott rá Tóth Rebeka, az aHang Csongrád-Csanád megyei koordinátora. Hozzátették, hogy a Horváth Mihály Gimnáziumért június 25-én kedden (ma) 18 órától “csendes kiállás” lesz az intézmény előtt. Az eseményt a város vezetése és Varga Ferenc országgyűlési képviselő szervezi.

FARKAS SÁNDOR SZERINT SZÜLŐI PANASZOK VOLTAK

Az ügyben hétfőn megszólalt Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője is, aki szerint a tagozat továbbra is minden délelőtt ugyanúgy működik tovább, mint bármelyik másik tagozat a HMG-n belül. Kiemelte, hogy van egy délutáni “hallgatólagosan kötelezően választott” kiegészítő képzés, amit eddig a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakközépiskola biztosított, és amiért a tanulók tandíjat fizetnek. Erre az alapfokú művészeti oktatási képzésre a gimnáziumnak semmilyen ráhatása nem volt, ők csak egyetlen termet béreltek a gimnáziumban, az órákat ugyanúgy a gimnázium tanárai tartották. A politikus szerint a délutáni képzés körül állandó szülői panaszok voltak, mivel nem a megfelelő színvonalon, az órarend szerinti óraszámban, nem az előírt csoportlétszámban történt a képzés. Például a kötelező csoportbontás nélkül, a maximális 20 fő helyett rendszeresen 30 főnek tartották a képzést. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb