Kikapcs

Ezernyi lenyűgöző szárnycsapás: idén is megcsodálhatjuk a darvak vonulását a szegedi Fehér-tónál

Az ősz egyik leglenyűgözőbb természeti látványossága közeleg, idén is darvak sokaságát csodálhatjuk meg a szegedi Fehér-tónál, hamarosan indulnak ugyanis az őszi darulesek, olvasható a Szegedi Fehér-tó közösségi oldalán. Mint írták, idén is darvak tízezreire számíthatunk, akiknek meseszép röptében október 12. és december elseje között több alkalommal is gyönyörködhetünk.

Az őszi madárvonulás idején fél Európa daruállománya érinti útja során a magyar Alföldet. Az október második felében kicsúcsosodó hortobágyi gyülekezésről továbbvonulva a Dél-Alföldön november közepére éri el maximumát a vonuló darvak száma. A természetes szikes tavainkra, mint a pusztaszeri szikes tavak és a kardoskúti Fehér-tó, ilyenkor több ezres, a szegedi Fehér-tó lecsapolt tóegységeire pedig több tízezres számban húznak be ilyenkor a darvak minden naplementekor, írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád Megyei Helyi Csoportja.

KIVÉTELES ÉVEKBEN 70 EZER DARUT IS SZÁMOLTAK MÁR A FEHÉR-TÓNÁL

Mint Tokodi Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára korábbi interjúnkban elmondta, 20-25 évvel ezelőtt már annak is örülhettünk, ha néhány ezer példány megjelent hazánkban, az utóbbi 15 évben azonban a madarak állományszámának növekedésével a daruk vonulási útvonala is változott. “Novemberben a szegedi Fehér-tónál akár 30-40 ezer példányt is láthatunk ezekből a madarakból, de kivételes években arra is volt már példa, hogy 70 ezer darut is számoltunk” – árulta el a szakértő.

A FEHÉR-TÓ VÉDELMÉBEN A LEGBIZTONSÁGOSABB ÉJSZAKÁZNIUK

Mint megtudtuk, a Fehér-tónál azért szeretnek annyira, mert a Kiskunsági Nemzeti Park részét képező tájvédelmi egység védett terület, ami biztosítja az itt vonuló madarak nyugalmát. Kedvelt helyük a sekély vizes szikes tavak. Nagy csapatokban éjszakáznak ezeken a helyeken, mint amilyen a szegedi Fehér-tó is, hiszen egységben az erő, és itt a legbiztonságosabb számukra az éjszakát eltölteni. A ragadozó állatok, mint például egy róka, vagy arany sakál itt nehezen férnek hozzájuk, illetve időben meghallják közeledtüket, ahogy azok lármát csapnak a nádasban.

Korábbi években mi is meglestük már a darvak vonulását, videónkkal felidézheted, milyen lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az őszi darules túrákról bővebb infókat ITT találhatsz.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb