KikapcsVideo365

Ilyen volt az ősz leglátványosabb madárvonulása – darvak nyomában jártunk a szegedi Fehér-tónál

Az őszi madárvonulás során ilyenkor novemberben lélegzetelállító látványt nyújtanak a lenyugvó nap fényében a szegedi Fehér-tóra hangos krúgatással jellegzetes V-alakban behúzó darvak, amelynek képe mára már elválaszthatatlanul összeforrt az alföldi tájjal. Az északi költőhelyeikről vonuló madarak, a Hortobágyon keresztül érkeznek meg hozzánk és töltenek akár több hetet is nálunk, mielőtt továbbindulnak déli telelőhelyeikre. Hogy miért kedvelik annyira a Fehér-tavat, arról Tokodi Bélával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkárával beszélgettünk.

Fotó: Magyar Andor, szeged365.hu

KIVÉTELES ÉVEKBEN 70 EZER DARUT IS SZÁMOLTAK MÁR A FEHÉR-TÓNÁL

Tokodi Béla elmondta, 20-25 évvel ezelőtt már annak is örülhettünk, ha néhány ezer példány megjelent hazánkban, az utóbbi 15 évben azonban a madarak állományszámának növekedésével a daruk vonulási útvonala is változott. “Ilyenkor, novemberben a szegedi Fehér-tónál akár 30-40 ezer példányt is láthatunk ezekből a madarakból, de kivételes években arra is volt már példa, hogy 70 ezer darut is számoltunk” – árulta el a szakértő.

A FEHÉR-TÓ VÉDELMÉBEN A LEGBIZTONSÁGOSABB ÉJSZAKÁZNIUK

Mint megtudtuk, a Fehér-tónál azért szeretnek annyira, mert a Kiskunsági Nemzeti Park részét képező tájvédelmi egység védett terület, ami biztosítja az itt vonuló madarak nyugalmát. Kedvelt helyük a sekély vizes szikes tavak. Nagy csapatokban éjszakáznak ezeken a helyeken, mint amilyen a szegedi Fehér-tó is, hiszen egységben az erő, és itt a legbiztonságosabb számukra az éjszakát eltölteni. A ragadozó állatok, mint például egy róka, vagy arany sakál itt nehezen férnek hozzájuk, illetve időben meghallják közeledtüket, ahogy azok lármát csapnak a nádasban.

A TÓ 50 KM-ES KÖRZETÉBEN KUTATNAK NAPKÖZBEN ÉLELEM UTÁN

Napközben élelem után kutatva akár a Fehér-tó 50 km-es körzetében is megfordulnak, elsősorban a mezőgazdasági területeken a betakarítás után megmaradt kukorica szemeket szedik össze. Hangjelzéssel kommunikálnak egymással, illetve ez segíti őket a tájékozódásban például a darubehúzáskor, amikor is visszatérnek éjszakai pihenőhelyükre.

Ha lemaradtál az idei darvadozásról, videónkban megcsodálhatod e csodálatos madarak reptét a szegedi Fehér-tó felett!

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

A fotókat köszönjük Tokodi Bélának, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkárának!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb