Kikapcs

Még a szigorúan védett területeket is megcsodálhatjuk: kinyitja kapuit az ELI ALPS a Kutatók Éjszakáján

Hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén tartják Európa-szerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot, ennek kapcsán pedig az ELI ALPS szeptember 27-én 17 órától várja az érdeklődőket. Ahogy eddig minden évben, úgy most is újdonságokkal készül látogatóinak a kutatóintézet.

A fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc idén júniusban a tudomány palotájának nevezte az ELI ALPS épületét. E palota munkatársai szeptember 27-én 17 órától látványos kísérletekkel, interaktív előadásokkal és játékokkal várják a látogatókat. A négyórás tudományos kalandozás során bemutatják az intézet világszínvonalú eszközállományát és az ott folyó kutatások főbb irányait – tudtuk meg a szervezőktől.

SZÖRFÖZŐ ELEMI RÉSZECSKÉK ÉS A SZUPERLÉZEREK

Kiemelték, hogy az előadásokon szó lesz az ELI szuperlézereiről, a nukleáris energiatermeléssel kapcsolatos tényekről és tévhitekről, szörföző elemi részecskékről, a fény természetéről és a napelemek fejlesztéséről. Kísérletekkel demonstrálják többek közt az ultragyors folyamatok megfigyelését, a fény hullámtermészetét, a mély hőmérsékleteken fellépő jelenségeket, és arra is fény derül, hogy miért szeretik a sugárbiológusok a zebrahalakat. Lehetőség lesz a tudományos gondolkodás sajátosságainak megismerésére és hivatásuk szépségeiről is beszélgethetnek a látogatók az intézet kutatóival. A Fókusz – Interaktív látogatói térben pedig az eszközök kipróbálásán túl némi fejtörés árán csokoládéból készült – Nobel-díjat is lehet szerezni.

A SZIGORÚAN VÉDETT TERÜLETEKET IS MEG LEHET SASOLNI

A korábbi évekkel ellentétben nem vezetett túrákon nyílik lehetőség a szigorúan védett területek megtekintésére. A belépés feltétele ez alkalommal egy közös játékban való részvétel, ami a fénnyel kapcsolatos felfedezéseikért Nobel-díjat kapott kutatókra épül. Az ő segítségükkel nyílnak ki a biztonsági kapuk, s tekinthetik meg a 10 évesnél idősebb látogatók a világ legkülönlegesebb lézereit. A belépés díjtalan, de a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. Egyetlen regisztrációval az est minden programjába be lehet kapcsolódni – írták a szervezők szerkesztőségünknek.

Kíváncsi vagy, tavaly hogy festett az intézmény a Kutatók Éjszakáján? Mutatjuk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb