MindenmásVideo365

Sérültek családjainak nyújt mentálhigiénés támogatást a Szent Vincent Alapítvány – teljesen ingyen! (videó)

A Szent Vincent Rehabilitációs Alapítvány új programot indít az SZTE Idegsebészeti Klinikán, amelynek célja, hogy a sérültek hozzátartozóinak ingyenes mentálhigiénés segítséget nyújtson. A programról Hertelendy Lilla, mentálhigiénés szakember és Détári Vilmos, az alapítvány alapítója mesél a videóban. Vilmos saját tapasztalataiból kiindulva hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy a családtagok is megfelelő támogatást kapjanak a nehéz időkben.

A családtagok sokszor éppen olyan megterhelésen mennek keresztül, mint azok, akik súlyos sérülést szenvedtek. A Szent Vincent Rehabilitációs Alapítvány és az SZTE Idegsebészeti Klinika összefogásával most egyedülálló program indul, amely ingyenesen nyújt mentálhigiénés támogatást az érintettek hozzátartozóinak. A kezdeményezés mögött Détári Vilmos, az alapítvány alapítója áll, aki saját tapasztalataiból tudja, milyen érzés, amikor egy családtag képtelen megfelelően kezelni a helyzetet, bár mindent megtesz, amit csak tud.

Détári Vilmos kilenc és fél évvel ezelőtt kapott súlyos stroke-ot. Ahogy ő maga is mesélte: „Reggel 8-kor arra keltem, hogy anyukám adja rám a zoknimat, mint gyerekkoromban, és ez nagyon nem esett jól”. Vilmos saját példája rámutat arra, hogy milyen fontos, hogy a hozzátartozók megfelelő mentális támogatást kapjanak ahhoz, hogy a nehéz helyzetekben is megfelelően tudjanak helytállni. Ezt a célt szolgálja az SZTE Idegsebészeti Klinikán most elérhetővé vált mentálhigiénés támogatás, amely Hertelendy Lilla mentálhigiénés szakember vezetésével érhető el teljesen ingyenesen.

A pszichológiai segítségnyújtás nemcsak a betegnek, de a hozzátartozóknak is kulcsfontosságú lehet. A kutatások szerint a családtagok stresszkezelésében nyújtott támogatás jelentősen csökkenti a kiégés és a depresszió kockázatát. Egy megfelelően támogatott hozzátartozó stabil bázist tud nyújtani a beteg számára is, ami javítja a gyógyulás esélyeit​.

A Szent Vincent Rehabilitációs Alapítvány már számos esetben segített olyan családoknak, akik hasonló nehézségekkel küzdöttek, mint például Alíz, aki súlyos izomsorvadás után kapott új reményt​.

Ez az új kezdeményezés most még szélesebb kör számára teszi elérhetővé a támogatást, így a családtagok könnyebben képesek megküzdeni a mindennapi stresszel és terhekkel, miközben szeretteik gyógyulásáért harcolnak.

Tudtad? A mentális támogatás nemcsak a pszichológiai egészséget segíti elő, hanem közvetlen hatással van a fizikai gyógyulásra is. A kutatások szerint a pozitív mentális állapot javítja a betegek immunválaszát, gyorsítja a sebek gyógyulását és csökkenti a fájdalomérzetet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb