Szegedi ArcokVideo365

Szent Vincent Rehabilitációs Központ, ahol a csodák igenis léteznek: egy év teljes reményvesztettség után újra megmozdult a 19 éves izomsorvadásban szenvedő Alíz lába

A 19 éves Alíz és édesanyja, Kata élete három éve változott meg gyökeresen. Alíz először csak izomgyengeségre panaszkodott, majd később tolószékbe is került. Az orvosok nem tudták megmondani, hogy mi lehet ennek az oka, mi a baja a fiatal lánynak. Alíz és édesanyja már teljesen reményvesztettek voltak, a kétségbeesés szélén álltak, amikor a Szent Vincent Rehabilitációs Központ vezetője, Détári Vilmos felvette velük a kapcsolatot és felajánlotta a fiatal lánynak a segítségét. A Szent Vincent Rehabilitációs Központban az egyik torna során találkoztunk a családdal, az ő történetüket ismerhetitek most meg.

A BIZONYTALANSÁG, A REMÉNYTELENSÉG TELJESEN FELEMÉSZTI AZ EMBERT

Tamás Katalin és lánya, Alíz élete három éve teljesen kibillent a megszokott mederből, teljesen a feje tetejére fordult addigi megszokott világuk. Alíz addig egy átlagos tinédzser életét élte, sportolt, tanult, teli volt álmokkal. Ám akkor egy általános gyengeség jelentkezett Alíznál: az akkor mindössze 16 éves lány nehezen tudott sétálni, megerőltető volt számára a lépcsőzés, pulzusa felszökött. „Orvostól orvosig jártunk, de nem tudták megmondani, hogy mi a baja. Ahogy végignézed, hogy a gyermeked egyre rosszabb állapotban van, de nem tudod, hogy mi ez, nem tudod, hogy hova vidd, hogy mivel álltok szemben, ez a bizonytalanság, ez a reménytelenség nagyon felemészti az embert – mesélte el Kata.

TAVALY SZEPTEMBERBEN TELJESEN LEBÉNULT ALÍZ MIND A NÉGY VÉGTAGJA

Kilátástalan helyzetükben az első reménysugár 2023 januárjában jött. Akkor ugyanisa szegedi Neurológiai Klinika felajánlott egy teljes kivizsgálást Alíz számára. „Öt hetet feküdt bent a kórházban, s itt kiderült, hogy izomsorvadása van” – idézte fel a történteket Kata. Addigra már a fiatal lány nagyon rossz állapotba került, tavaly szeptemberben teljesen lebénult mind a négy végtagja. „Nem tudott felemelni egy pohár vizet sem, szívószállal tudott inni, még ülni sem tudott. Mindenben a segítségemre szorult. Egy anyának azt látni, hogy nem tudsz segíteni és a gyereked folyamatosan leépül, nagyon rossz volt” – emlékezett vissza az édesanya. Mint Alíz hozzátette, számára a legnehezebb a bezártság volt, emeleti lakásban élnek Százhalombattán, s nagyon ritkán volt lehetősége elhagyni otthonát, s ez volt az, ami igazán megviselte a fiatal lányt.

ÉS AKKOR JÖTT EGY CSODÁLATOS LEHETŐSÉG

A család reménytelenségét csak növelte, hogy semmilyen kezelés nem segített Alíz állapotán, semmilyen javulást nem tapasztaltak, egészen idáig. „Állapotfelmérésére mentünk el a budapesti Szent Vincent Rehabilitációs Központba, ahol Vilmos, a Központ alapítója és igazgatója felajánlott egy olyan lehetőséget, hogy szegedi központjukban két hétig rehabilitálják Alízt” – folytatta történetüket Kata.

„Nem volt kérdés számomra, hogy egy fiatal, 19 éves lánynak, aki előtt még ott az élet, hogy adjunk neki egy lehetőséget”  – tette hozzá Détári Vilmos, a Szent Vincent Rehabilitációs Központ alapítója, így Kata és Alíz meg is érkeztek Szegedre, ahol megkezdték Alíz intenzív terápiáját. Ekkor a fiatal lány már teljesen reményvesztett volt, nem hitte, hogy bárki is tudna rajta segíteni, s valaha is jobb lesz az állapota. Először még a szegedi rehabilitációt is le akarta mondani. Ám ekkor Vilmos, aki súlyos stroke-ja után maga is megtapasztalta, hogy min megy keresztül ilyenkor az ember, milyen érzés az a lemondás, az a kilátástalanság, ami Alízban kavarog, együttérző szavaival erőt adott a lánynak a folytatásra, hogy igenis megéri, van miért küzdenie, s végül Alíz örömkönnyekben kitörve közölte az édesanyjával: menjünk Szegedre.

EGY ÉV UTÁN VÉGRE ÚJRA MEGMOZDULT ALÍZ LÁBA

Úgy tűnik, ez volt a lehető legjobb döntés, amit a család hozhatott, hiszen alig egy hete kezdték el a terápiát, amikor igazi csoda történt: egy év után Alíz lába végre újra megmozdult! „Nagyon örültem, tényleg nagyon boldog voltam, hogy ez az, sikerült!” – emlékezett vissza a boldog pillanatokra Alíz. „Ez egy hatalmas dolog, mert már azt hittem, hogy soha nem fog mozogni a lába. Amikor kapsz egy ilyen lehetőséget, hogy visszajöhet Alíz fizikai ereje, és újra lábra állhat, ennél nagyobb öröm nincsen nekünk most. Ez új reményt adott számunkra” – mondta el Kata mosolyogva könnyein keresztül.

EZT A TERÁPIÁT FOLYTATNI KELL, DE EHHEZ SEGÍTSÉG SZÜKSÉGES

„Azt gondolom, hogy nekünk ezt a terápiát tovább kellene folytatnunk, viszont anyagilag én nem tudom ezt támogatni és ezért szeretnénk segítséget kérni. Vilmos felajánlotta nekünk, hogy a Szent Vincent Alapítványon belül lehet majd támogatni Alízt, és az ő rehabilitációját. Nagyon örültünk, hogy egy ilyen lehetőséget kaptunk” – árulta el Kata. Mint mondta, most már él bennük a remény, hogy visszakaphatják régi életüket, mernek tervezni a jövőre nézve. Alíz egyetemre szeretne menni, mérnökinformatikus szakra készül. A legnagyobb álma pedig jelenleg, hogy mindezt saját lábon tehesse meg. „Ezért szeretnék küzdeni, ez ad erőt számomra. Nagyon örülnék, ha ez sikerülne” – zárta gondolatait Alíz.

Ha van lehetőséged és szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy Alíz álma valóra válhasson, itt tudod támogatni őt gyógyulásában:

Szent Vincent Rehabilitációs Alapítvány

Számlaszám: 50468328-10004586

Operatőr: Lénárt Ferenc

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb