Kikapcs

Több mint 72 ezer kilométert gyalogoltak, futottak és kerékpároztak az SZTE közösség tagjai, ezzel is tisztelegve Karikó Katalin előtt, aki hamarosan ismét Szegedre látogat

A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater közössége 2024 tavaszán ismét közös aktivitásra buzdította az egyetem jelenlegi és egykori polgárait. Mint megtudtuk, az idei Lépjük meg! 2024 kihívás közös célkitűzése Karikó Katalin Nobel-díjas kutató életútjának fontos helyszíneinek virtuális bejárása volt. A résztvevők együtt 72.184 kilométert gyűjtöttek, ezzel több mint 4,5-szeresen teljesítve a kitűzött célt, amely 15.740 kilométer volt.

A kihívás során az egyetemi közösség tagjai gyaloglással, futással, kerékpározással járultak hozzá a kilométerek gyűjtéséhez. A közös célt ismét sikerült elérni, így ennek jutalmaként az SZTE Alma Mater az alumni közösség nevében a TIK és az SZTE Füvészkert közreműködésével és szakmai támogatásával egy amerikai tulipánfát (Liriodendron tulipifera) ültetett a Göncz Árpád sétányon, ezzel is tisztelegve a Nobel-díjas kutató, az SZTE professzora életútja előtt.

EMLÉKTÁBLA AVATÁS IS LESZ, AMIN KARIKÓ KATALIN IS OTT LESZ

Az egyetemtől azt is megtudtuk, hogy faültetés mellett emléktábla avatás is lesz, amelyen várhatóan 2024 novemberében maga Karikó Katalin is személyesen vesz részt. Az amerikai tulipánfa szemben található a Tudományok Fájával. A kihívással az SZTE Alma Mater a sport és az egészségtudatos életmód népszerűsítését tűzte ki célul, amelyhez minden SZTE alumni, dolgozó és hallgató csatlakozhatott. A legsportosabb karok és egységek mellett díjazták a legtöbb kilométert teljesítő egyéni résztvevőket is. Az eredményhirdetésre és a díjátadó ünnepségre 2024. június 15-én, az SZTE Alma Mater Weekend keretében került sor, míg a kihívás hagyományosan 2024 szeptemberében, az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján zárul.

Karikó Katalin egyébként Drew Weissmannal közösen látogat el városunkba. Sőt, a világ több más vezető mRNS-kutatója is részt vesz azon a tudományos konferencián, melyet a Novo Nordisk Alapítvány támogatásával rendeznek novemberben a Szegedi Tudományegyetemen. Erről itt írtunk:  

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb