Közélet

45 milliós sérelemdíjat követelnek a szegedi klinikától a kismama és magzata halálának ügyében – a család ügyvédje elárulta, hol tart most az ügy

Összesen 45,5 millió forint – mind a hét közeli családtagnak fejenként 6,5 millió forint – kártérítési igényt nyújt be Dr. Ábrahám László szegedi ügyvéd a Szegedi Tudományegyetem felé, annak a kismamának az ügyében, aki október elején hunyt el magzatával együtt a szegedi klinikán. Mint a család ügyvédje elárulta, a klinika köteles kiadni a gyógykezeléssel kapcsolatos iratokat, ám ez a mai napig nem történt meg. Pedig ezeknek a dokumentumoknak az ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy kiderüljön mi történt, meg lehessen állapítani, hogy hibázott-e az orvos, vagy sem.

Meghalt egy várandós nő és a magzata a szegedi klinikán – írtuk meg pénteken. A kismama otthon hirtelen vérezni kezdett, ezért kihívták a mentőket, akik azonnal a szegedi kórházba vitték, itt derült ki, hogy sajnos a magzat már nem él. A Blikk információi szerint az orvosok vért adtak a kismamának, aki elkapott egy fertőzést, és végül ő is meghalt. Mint az édesapa akkor elmondta, nem hagyja annyiban a dolgot, ügyvédhez fordul, szeretne a végére járni a történteknek, hogy más kismamákkal ilyen ne fordulhasson elő.

ISMERETLEN TETTES ELLEN ELRENDELTÉK A NYOMOZÁST

Mint Dr. Ábrahám László, a család ügyvédje pénteken elmondta nekünk, meg is történt a feljelentés az ügyben, mind a Szegedi Rendőrkapitányságon, mind a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen elrendelték a nyomozást. Az ügyvéd hozzátette, elrendelték a hatósági boncolást is, ami azt jelenti, hogy nem a Szegedi Tudományegyetem patológusa vizsgálja majd az elhunytat, a boncolást magát a rendőrség rendeli el, és azt valamelyik igazságügyi orvosszakértői intézetből két független orvos végzi el. Biztosat csak ezután lehet mondani arról, hogy mi okozta a kismama halálát. Hozzátette, a vizsgálathoz várják a Szegedi Tudományegyetemtől a gyógykezeléssel kapcsolatos iratokat, ám azokat még a mai napig nem kapták meg.

ELKÉSZÍTETTÉK A KÁRTÉRÍTÉSI IGÉNYT

A család ügyvédje most arról tájékoztatott bennünket, a Szegedi Tudományegyetem felé kártérítési igényt nyújtanak be, melyben összesen 45,5 millió forint – fejenként 6,5 millió forint – kártérítést határoztak meg. A kompenzációs összeget az elhunyt kismama hét közeli családtagja kapná, az özvegyen maradt apuka, a három elárvult gyermek, valamint a kismama szülei és testvére. “Ilyenkor egy normálisan működő egészségügyi intézmény belátja, hogy milyen kárt okozott a családnak a munkatársa. Erre való ez a sérelemdíj, hogy ez bizonyos mértékben kompenzálja őket” – tudtuk meg az ügyvédtől.

SZENTESEN SZAKORVOSHIÁNY MIATT SZÜNETEL A SZÜLÉSZETI OSZTÁLY

Dr. Ábrahám László abba is beavatott bennünket, az édesapával egyeztetve panaszt nyújtottak be a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz az ügyben. Ennek az a lényege, hogy rávilágítsanak az egészségügyben felfedezhető hibákra. Hiszen ahogy az ügyvéd elmondta, a Népegészségügyi Központnak rá kellene látnia arra, hogy Szentesen van egy felújított kórház, ahol nem működik a szülészet, amikor baj van. A szentesi kórházban ugyanis tavaly év elejétől szakorvoshiány miatt szünetel a szülészet-nőgyógyászati osztály. Mint korábban megírtuk, a szentesi kórház ügyében Varga Ferenc, DK-s képviselő október 18-án, pénteken 16 óra 30 percre demonstrációt szervezett a szentesi kórház elé, melynek célja, hogy legyen újra szülészeti osztály a településen.

NINCS ÖSSZHANG A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBEN

“Összhangba kellene hozni a magyar egészségügyben a különböző beosztottak által hozott döntéseket. Jelenleg nincs összhang. Rendszerhibája van a magyar egészségügynek” – közölte az ügyvéd. Mint elárulta, a panaszt úgy vizsgálják ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ az illetékes szakfelügyelő főorvost, tehát a megyei főorvost felkéri véleményadásra. “Ha véleményt ad, s megállapítja, hogy hibáztak, még az is lehet, hogy felszólítja a hibák orvoslására az adott intézményt, sőt az is lehet, hogy a Népegészségügyi intézmény fogja kötelezni a szentesi, vagy a szegedi kórházat, akihez tartozik, hogy alkalmazzanak szülész-nőgyógyászt” – magyarázta el az ügyvéd.

Hozzátette, ebből a vizsgálatból az édesapának anyagi haszna nincs. Ezt csak azért kezdeményezték, hogy rámutassanak a rendszer hibáira a problémák kiküszöbölésének reményében.

AZ ÉDESAPA AZÉRT HARCOL, HOGY MÁS NE JÁRHASSON ÍGY

“Drága feleségem! Hiányod egyszerűen kimondhatatlanul borzalom és felfoghatatlan! Nagyon remélem és bízom benne, hogy kis csillagként ragyogtok fent a️z égen. Megígértem feleségemnek és azoknak a családoknak, akiknél terhes anyuka van, hogy így nem járhat valaki egy olyan városban, ahol van saját szülészet. Amíg csak halandó ember e földön jelen leszek, addig harcolok értetek! Szeretlek, Szeretünk benneteket” – osztotta meg megrázó sorait az édesapa közösségi oldalán.

GYŰJTÉS INDULT A CSALÁDÉRT

A tragédia hírére, hogy enyhítsék a család terheit, összefogás alakult ki a Facebook-on, melyben arra kérik a jószándékú, segíteni tudó embereket, anyagilag is támogassák az édesapát, aki hatalmas vesztesége mellett három gyermekkel maradt egyedül.

Az adományokat az alábbi (a család jóváhagyásával nyilvánosságra hozott) számlaszámra lehet küldeni:

  • Számlaszám: 11773353-01866449
  • Számlatulajdonos: Varga József
  • Közlemény rovatba: Együttérzésből

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb