Közélet

Botka László bejelentette: átadta a szegedi önkormányzat a BYD-üzem építéséhez szükséges terület második részét

Átadta az önkormányzat a kínai BYD szegedi elektromos autóüzemének építéséhez szükséges terület második részét a kivitelezéshez – jelentette be Botka László polgármester a közgyűlés pénteki ülésén.

A politikus közölte, elvégezték a terület lőszermentesítést, régészeti feltárását és befejezéséhez közeledik az elektromos hálózat kiváltása, kiépítése. Az önkormányzat október elején 161 hektárnyi területet adott át az üzem építéséhez. A beruházási területből még 15 hektár van hátra, ennek átadása az év végéig megtörténik.

VISSZAFIZETIK AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁST

Kovács Tamás (Összefogás Szegedért) gazdasági alpolgármester elmondta, az autógyár megfizeti a városnak a területért járó vételárrészt, ebből az önkormányzat visszafizeti azt az állami támogatást, melyet a telkek megszerzésére és fejlesztésére fordított. A BYD egyébként tavaly jelentette be, hogy több milliárd euró beruházással Szegeden építi meg első európai autógyárát, amely évi háromszázezer autó gyártására lesz képes.

ÖT FRAKCIÓ ALAKULT MEG MA

A közgyűlés kezdetén bejelentették a képviselő-testület öt frakciójának megalakulását is. A 28 tagú képviselő-testületben tizenöten az Összefogás Szegedért frakció tagjai, köztük Botka László polgármester, Kovács Tamás gazdasági és Binszki József várospolitikai alpolgármester. A frakció vezetője Avramov András.

Az öt képviselő alkotta Fidesz-frakciót Polner Eörs irányítja. A politikus a város vezetésének Szeged fejlesztéséhez partnerséget ajánlva a legfontosabb feladatoknak a harmadik híd megépítését, az iparfejlesztést, a helyi turizmus, különösen a Tiszához kapcsolódó idegenforgalom bővítését, a parkolási rendszer átalakítását, valamint a tömegközlekedési díjak csökkentését nevezte. A Szeged jövője frakciót négy képviselő alkotja – köztük Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester – vezetője Mihálik Edvin. A kéttagú KDNP-frakciót Ruzsa Roland, a szintén kéttagú MKKP-frakciót Tóth-Benedek Csanád vezeti.

A ROLLEREKET IS ELSZÁLLÍTJÁK

A közgyűlés módosította a városban elhagyott biciklironcsok elszállításáról szóló szabályokat is. A tavasszal életbe lépett rendelkezés tapasztalatai alapján a jövőben nemcsak a sérült, elhagyott kerékpárokat, hanem a rollereket is elszállítják. A közterület-felügyelők figyelmeztetést helyeznek el a kétkerekűekre, majd azokat 30 napon beül elszállítják. Az elszállítást követően a tulajdonos a kerékpárt vagy rollert 30 napon beül visszaigényelheti.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb