Mindenmás

Amióta fizetős lett a parkolás az egyik multinál, azóta Hajlat utca úgy néz ki, “mint a tanyán” – hiába jelentik a környéken lakók, nem történik semmi

Mindennapos problémának mutatkozik az összevissza parkolás Szegeden, főleg azóta, hogy a nagy multik fizetőssé tették a parkolóikat a városban. Ilyen problémával küzdenek most a Hajlat utcában is, egy felháborodott olvasónk keresett fel bennünket, aki szerint már tarthatatlan az állapot a helyszínen.

Márciusban döntött úgy a Penny, sok más multi után, hogy fizetőssé teszi a parkolóit az országban, így Szegeden is. Így azok, akik például a Víztorony tér a környéken laknak, és addig nyugodt szívvel hagyták a pennyi parkolóban a kocsijukat órákra, most kénytelenek a környező utcákban üres parkolót keresni maguknak. Nagyon úgy fest, hogy a helyszűke miatt sokszor a zöld területekre kénytelenek parkolni az emberek, ami gyakran felbosszantja az ott élőket.

ÚGY NÉZ KI A KÖRNYÉK, MINT A TANYÁN

Pont emiatt keresett fel bennünket olvasónk, aki szerint tarthatatlan az, ami “a Hajlat utcában történik hónapok óta, amióta a Penny parkolót fizetőssé tették.” Olvasónk szerint azóta, ha van parkoló, ha nincs, a környék pedig úgy néz már ki, “mint a tanyán”. Elmondása szerint a problémát jelentették már a Közterület-felügyeleten, illetve a rendőrségnek, de azóta sem történt semmi.

SOKKAL TÖBB AZ AUTÓ, MINT A PARKOLÓHELY

Nos, az biztos, hogy sokkal több az autó, mint a szabályosan használható parkolóhely Magyarországon, és ez nem csak a fővárosra, de szinte minden városra, így Szegedre is igaz. Emellett az utóbbi évtizedekben még nagyobbak is lettek az autók, a törvényben meghatározott 2,5×5,5 méteres minimum méretű parkolóhelyekre sok esetben már nem tud beállni annyi autó, mint 35-40 évvel ezelőtt. Egy társasház parkolójában sokszor nincs mindenkinek hely, vagyis olyan helyekre is le fogják támasztani az autóikat sokan, ahol már nem lenne szabályos.

A KRESZ HATÁROZOTTAN FOGALMAZ

A KRESZ határozottan fogalmaz a parkolási szabályok tekintetében: megállni az úttesten lehetséges, annak menetirány szerinti jobb szélén, illetve kijelölt parkolókban, annak meghatározott rendje szerint. Minden további esetben a kihelyezett táblák szerint kell eljárni. A járdán parkolás általánosan tilos, ha csak tábla nem engedélyezi. Tilos a zöldterületen parkolás is, ez alól általában nincs kivétel, viszont a zöldterület meghatározása nem teljesen tiszta.

Alaposan körül kell nézni, hol parkolunk le az autónkkal, mert az alapvető szabályok határozottan kimondják a lehetőségeket. A földes, fű nélküli, kitaposott terület is zöldnek minősül. Ez lehet azért, mert ott munkálatok folytak és még nem nőtt vissza a fű, vagy annyian állnak oda, hogy egyszerűen kikopik, de attól még az zöldterület. A zöldterület értékes, a növények gondoskodnak a tiszta levegőről, minél több a fa, annál több az árnyék, úgy pedig a hőmérséklet is elviselhetőbb, de valahová tenni kell az autót, és sokszor nincs más lehetőség… Az önkormányzat egyébként küzd a parkolók számának növeléséért, de sajnos úgy fest, ez egy ördögi kör Szegeden.

Érdeklődtünk a témában a Közterület-felügyeletnél, és az önkormányzatnál is, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb