Miért kellene neked is ezt a gyümölcsöt enned? A szegedi termelők esküsznek rá!

Szegeden is egyre népszerűbbé válik a ribizli termesztése, de nem véletlenül: ez a gyümölcs egy igazi egészségbomba, ami számos jótékony hatással bír. Ez a kis piros bogyós gyümölcs nemcsak finom, de egészséges is. Szegeden és környékén is egyre többen fedezik fel újra, mivel nemcsak a kertek dísze lehet, hanem az egészséges étrend egyik meghatározó eleme is. Tudd meg, mik ezek!
A ribizli gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és rostokban, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és az emésztés javításához. Emellett alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendekbe is könnyen beilleszthető. A szegedi termelők is egyre inkább felismerik a ribizli értékét, ezért egyre több helyi piacon találkozhatunk friss, helyben termesztett ribizlivel.
A ribizli termesztése nem igényel különösebb szakértelmet, és a szegedi klíma is kedvez ennek a gyümölcsnek. A helyi kertészetekben különféle ribizlifajtákat kínálnak, amelyek jól alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz. Ha valaki otthon szeretne ribizlit nevelni, érdemes napos vagy félárnyékos helyet választani, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajjal – a bokrok kevés gondozással is bőséges termést hoznak, akár egy kisebb kertben vagy ház melletti ágyásban is.
Kevesen tudják, de a fekete ribizli leveleiből készült tea természetes gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatással bír. A levél főzete régóta alkalmazott házi gyógymód izületi bántalmak és húgyúti problémák enyhítésére. A ribizli magjából pedig olajat is sajtolnak, mely különösen gazdag omega-6 zsírsavakban, és egyre népszerűbb a természetes bőrápolás világában.
Szegeden az utóbbi években megnőtt az érdeklődés a saját termelésű, kiskerti gyümölcsök iránt. A kertvárosi övezetekben – például Petőfitelepen és Baktóban – egyre több háztáji ribizlibokor bukkan fel, ami jól mutatja, hogy a helyiek szívesen fordulnak vissza a természetes, otthon termett ízekhez. És ha már ennyi ribizli terem a szegedi kertekben, jöjjön egy pofonegyszerű, mégis zseniálisan finom recept, amitől garantáltan te is a ribizli rajongója leszel!
Recept: Ribizlis morzsasüti (crumble)
Ez a desszert egyszerű, gyors és ellenállhatatlan – akár kezdők is bátran kipróbálhatják!
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 30 dkg piros ribizli
- 5 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet fahéj (opcionális)
Elkészítés:
- A ribizlit megmosod, leszemezed, majd összeforgatod a cukorral és a vaníliás cukorral.
- Egy kisebb sütőtálba teszed a gyümölcsöt.
- A lisztet elmorzsolod a vajjal (két ujj között morzsásra gyúrod), hozzáadhatod a fahéjat is.
- A morzsát a ribizlire szórod, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütöd.
- Langyosan vagy hidegen, akár egy gombóc vaníliafagyival tálalva mennyei!
Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a ribizli már a középkorban is ismert volt Európában, és a kolostorkertekben gyakran termesztették gyógyhatásai miatt. Ma már tudományos kutatások is alátámasztják a ribizli jótékony hatásait, így nem csoda, hogy újra ilyen népszerűségnek örvend.