Mindenmás

Miért kellene neked is ezt a gyümölcsöt enned? A szegedi termelők esküsznek rá!

Szegeden is egyre népszerűbbé válik a ribizli termesztése, de nem véletlenül: ez a gyümölcs egy igazi egészségbomba, ami számos jótékony hatással bír. Ez a kis piros bogyós gyümölcs nemcsak finom, de egészséges is. Szegeden és környékén is egyre többen fedezik fel újra, mivel nemcsak a kertek dísze lehet, hanem az egészséges étrend egyik meghatározó eleme is. Tudd meg, mik ezek!

A ribizli gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és rostokban, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és az emésztés javításához. Emellett alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendekbe is könnyen beilleszthető. A szegedi termelők is egyre inkább felismerik a ribizli értékét, ezért egyre több helyi piacon találkozhatunk friss, helyben termesztett ribizlivel.

A ribizli termesztése nem igényel különösebb szakértelmet, és a szegedi klíma is kedvez ennek a gyümölcsnek. A helyi kertészetekben különféle ribizlifajtákat kínálnak, amelyek jól alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz. Ha valaki otthon szeretne ribizlit nevelni, érdemes napos vagy félárnyékos helyet választani, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajjal – a bokrok kevés gondozással is bőséges termést hoznak, akár egy kisebb kertben vagy ház melletti ágyásban is.

Kevesen tudják, de a fekete ribizli leveleiből készült tea természetes gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatással bír. A levél főzete régóta alkalmazott házi gyógymód izületi bántalmak és húgyúti problémák enyhítésére. A ribizli magjából pedig olajat is sajtolnak, mely különösen gazdag omega-6 zsírsavakban, és egyre népszerűbb a természetes bőrápolás világában.

Szegeden az utóbbi években megnőtt az érdeklődés a saját termelésű, kiskerti gyümölcsök iránt. A kertvárosi övezetekben – például Petőfitelepen és Baktóban – egyre több háztáji ribizlibokor bukkan fel, ami jól mutatja, hogy a helyiek szívesen fordulnak vissza a természetes, otthon termett ízekhez. És ha már ennyi ribizli terem a szegedi kertekben, jöjjön egy pofonegyszerű, mégis zseniálisan finom recept, amitől garantáltan te is a ribizli rajongója leszel!

Recept: Ribizlis morzsasüti (crumble)
Ez a desszert egyszerű, gyors és ellenállhatatlan – akár kezdők is bátran kipróbálhatják!

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 30 dkg piros ribizli
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet fahéj (opcionális)

Elkészítés:

  1. A ribizlit megmosod, leszemezed, majd összeforgatod a cukorral és a vaníliás cukorral.
  2. Egy kisebb sütőtálba teszed a gyümölcsöt.
  3. A lisztet elmorzsolod a vajjal (két ujj között morzsásra gyúrod), hozzáadhatod a fahéjat is.
  4. A morzsát a ribizlire szórod, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütöd.
  5. Langyosan vagy hidegen, akár egy gombóc vaníliafagyival tálalva mennyei!

Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a ribizli már a középkorban is ismert volt Európában, és a kolostorkertekben gyakran termesztették gyógyhatásai miatt. Ma már tudományos kutatások is alátámasztják a ribizli jótékony hatásait, így nem csoda, hogy újra ilyen népszerűségnek örvend.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb