Szegedi Arcok

,,Szerintem már önjáró a Szegedi Borfesztivál, az ország egyik legnépszerűbb rendezvénye lett” – exkluzív interjúkat készítettünk a Borfeszt egyik alapítójával, valamint az Ujvári Pincészet borászával

A Szegedi Borfesztivál története 1995-ben egy Mars téri pavilonnál kezdődött, az elmúlt 30 évben pedig az ország egyik legnépszerűbb rendezvényévé nőtte ki magát. A szegedieket az Ujvári Pincészet képviseli a fesztiválon, évről évre az ország minden pontjáról érkeznek a finom szegedi borokért. Mutatjuk exkluzív interjúinkat Puskás Lászlóval, a Borfeszt egyik alapítójával, valamint Pintér Tamással, az Ujvári Pincészet borászával.

A MARS TÉREN KEZDŐDÖTT A SZEGEDI BORFESZTIVÁL SIKERTÖRTÉNETE

,,Egy gyerekkori barátommal, Dlusztus Imrével találtuk ki a rendezvényt, a Mars térre mentünk és ott béreltünk ki egy nagy pavilont. Akkora sikere volt, hogy a következő évben már nem fértünk be, előbb a Hági Étterembe tartottuk két éven keresztül, utána pedig a Széchenyi tér lett a rendezvény helyszíne. Én végül Imrére hagytam a fesztivált, azóta is nagyon szépen gondozzák, szerintem már önjáró lett az ország egyik legnépszerűbb rendezvénye” – fogalmazott Puskás László, a Borfeszt egyik alapítója. Az első fesztiválra 1995-ben került sor, idén már a 29. alkalommal kóstolhatjuk meg a finomabbnál finomabb borokat a Széchenyi téren.

,,PUSI BÁCSI, JÓ, HOGY KITALÁLTÁTOK EZT A FESZTIVÁLT, MEG IS NŐSÜLTEM A FESZTIVÁLI SZERELEMRE”

A Szegedi Borfesztivál közel 30 éves története természetesen tartogat felejthetetlen sztorikat, volt, aki a rendezvényen találta meg élete szerelmét. ,,Nagyon sok szép dolog történt már itt, egyszer az egyetemre adtunk be egy levelet, hogy szeretettel várjuk azokat a diákokat, akik a Borfesztiválon szeretnének dolgozni. Az egyik borász barátomnál be is állt egy srác dolgozni, és mit az Isten, később el is vette feleségül. Azóta meg is keresett, hogy Pusi bácsi, de jó, hogy kitaláltátok ezt a fesztivált, én meg is nősültem a fesztiváli szerelemre” – nosztalgiázott Laci bácsi. Az alapító szintén hozzátette, hogy a szegediek nagyon értenek a borokhoz és szerencsére kulturáltan fogyasztanak.

GAZDAG SZŐLŐMÚLTTAL RENDELKEZIK VÁROSUNK

,,Már az 1800-as években hatalmas területeken voltak szőlők Szegeden és a környékén, ez már akkor megélhetést és munkát biztosított a helyieknek. Mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezt a múltat tovább tudjuk vinni, célunk, hogy minél szebb és jobb borokat tudjunk készíteni a szegedi szőlőkből” – mesélt Pintér Tamás, az Ujvári Pincészet borásza. A pincészet 1980-ban nyitotta meg kapuit, és már az első Borfesztivál alkalmával, 1995-ben is népszerűsítette a szegedi borokat.

ORSZÁG ÉS EURÓPA-SZERTE IS TAROL A SZEGEDI BOR

,,Idén Berlinben egy nemzetközi versenyre neveztük borainkat, a német fővárosból egy aranyat és egy ezüstöt sikerült bezsebelnünk. Ez egy fantasztikus visszajelzés, hogy az a munka, amit belefektetünk ezeken a versenyeken mutatkozik meg igazán, több mint 8 ezer minta közül sikerült ilyen magas pontszámot kapnunk. A világ minden tájáról érkeztek borászatok, büszkék vagyunk arra, hogy bebizonyítottuk, szegedi szőlőből is lehet nagyon finom borokat készíteni” – zárta mondandóját Pintér Tamás. A borász kiemelte, hogy a szegedi bor népszerűsége évről évről növekszik, az ország minden részéről érkeznek új, illetve visszatérő vendégek a Szegedi Borfesztiválra.

Az Ujvári Pincészet mellett is kiállítók sokasága várja a vendégeket a 29. Szegedi Borfesztiválon egészen vasárnapig:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb