Mindenmás

Az ehető szépségápoló: Uborka kívül-belül a frissesség szolgálatában

Napi szinten esszük, nyáron kovászoljuk, de vajon tudod, hogy az uborka valójában mennyi mindenre jó? Egészség, szépség, gasztronómia és még annál is több – az uborka az egyik legsokoldalúbb zöldség a konyhában – és még azon túl is!

Magyarországon az uborkaszezon május végétől augusztus végéig tart. Vetni már áprilisban lehet, amikor a fagyveszély elmúlt. A szegedi és alföldi termőterületek különösen jók uborkának, hiszen a homokos, jó vízelvezetésű talaj tökéletes számára.

Az uborka 95%-a víz – ennél frissítőbb dolog kevés akad egy nyári napon. Kalóriából viszont alig van benne, így tökéletes társ diétában, vagy csak úgy, rágcsálnivalóként is. Tele van értékes anyagokkal: K-vitamin segíti a véralvadást és a csontok egészségét, a C-vitamin erősíti az immunrendszert, a kálium pedig vérnyomáscsökkentő hatásáról ismert. A benne lévő antioxidánsok segítenek a sejtek védelmében, méregtelenítik a szervezetet – és nem utolsósorban, ragyogóbbá teszik a bőrt.

Az uborka a magyar konyhában megkerülhetetlen. A klasszikus uborkasaláta ecetes-cukros lében minden vasárnapi ebéd elengedhetetlen része, a kovászos uborka pedig nyári csoda, főleg pörkölt vagy sült hús mellé.

De lehet másképp is! Próbáltad már smoothie-ban? Egy kis citrommal, mentával és joghurttal frissítő itallá válik. A tzatziki görög joghurtos változata tökéletes mártogatós, de uborkás szendvicskrémként is kiváló. Italként uborkás limonádé vagy detox víz formájában is hódít, koktélban pedig igazi nyári sláger. Tárolni érdemes hűvös, sötét helyen vagy hűtőben, fóliában – így akár egy hétig is friss marad.

Te tudtad? Az uborka nemcsak a tányérra való! Természetes arcpakolásként hűsít, csökkenti a szem alatti duzzanatokat. Régen a hűtők szagtalanítására is használták, sőt, vágott felülettel még vízköves csapokat is lehetett tisztítani. Egy igazi házi kincs!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb