Ez az illat maga a nosztalgia – Nincs szegedi nyár főtt kukorica nélkül!

Szeged nyári hangulatához hozzátartozik a főtt csemegekukorica illata – de vajon mitől olyan különleges ez a sárga finomság? Fedezd fel a csemegekukorica egészségügyi előnyeit és ismerd meg a legjobb elkészítési módokat. Egy cikk, ami után garantáltan megkívánod a kukoricát!
A nyári piacokon bóklászva aligha van ismerősebb illat, mint a gőzölgő főtt kukoricáé – azonnal előjönnek a gyerekkori strandos emlékek, a régi vásárok hangulata, amikor két kézben szorongattuk a forró csövet, és faltuk a roppanós, édes szemeket. Július közepe nem véletlenül a csemegekukorica főszezonja: ilyenkor frissen, közvetlenül a földről kerül a standokra, boltokba. Ráadásul Szeged környékén is sok gazda foglalkozik vele, szóval, ha teheted, szerezz be pár szép csövet helyi termelőtől – egyrészt finomabb, másrészt jó érzés tudni, honnan jön az, amit eszel.
Magyarországon évente több tízezer hektáron termesztik a csemegekukoricát, amivel hazánk Európa egyik legnagyobb termelője. A megtermelt mennyiség jelentős része exportra kerül, de szerencsére itthon is bőven jut belőle a piacokra és boltokba.
A csemegekukorica nemcsak finom, hanem egészséges is. Gazdag B1-, B3- és B5-vitaminban, amelyek jótékonyan hatnak az idegrendszerre. Magas rosttartalma segíti az emésztést és hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít. A benne található antioxidánsok, mint a lutein és a zeaxantin, védik a szem egészségét. Ráadásul gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Energiadús, így remek nyári szénhidrátforrás sportolás vagy nehéz fizikai munka mellé.
A klasszikus főtt kukorica sós vízben 10-15 perc alatt elkészül. De próbáld ki grillezve is, vajjal, lime-mal és fűszerekkel megbolondítva. Frissen levágva vagy főzve salátába is teheted, például mozzarellával, paradicsommal és rukkolával. Készíthetsz belőle kukoricalevest – akár thai ihletésű, akár magyaros verzióban. És ha valami különleges desszertre vágysz, próbáld ki a kukoricakrém pitét édes kukoricával. A kukoricaszálat se dobd el, teát főzhetsz belőle, ami vízhajtó hatású.
Tudtad? A csemegekukorica őshazája Mexikó, ahol az aztékok és maják szent növényként tisztelték. Valójában fűféle, akárcsak a búza vagy a rizs.



