Őszi ízkavalkád Szegeden: most van a dió szezonja, mutatjuk a kedvenc diós Marlenka receptet is!

Szeptember végén tetőzik a dió szezonja, és ennél jobb alkalmat nem is találhatnánk arra, hogy megmutassuk: miért rajong érte a szív, az agy – és a konyha is! A cikkben nemcsak az egészségügyi hatásait vesszük végig, hanem hozunk egy ellenállhatatlan receptet is: házi diós Marlenkát, amely úgy olvad a szájban, mint egy álom. Diókedvelők, figyelem!
Az ősz beköszöntével megérkezett az év egyik legfinomabb időszaka: a dió szezonja. A friss, roppanós dió ilyenkor már megjelent a piacokon, a szatymazi és a szegedi árusok portékáiban is bőséggel találkozhatunk vele. Ez a természet kincsestára egyenesen a kertből érkezik, és amellett, hogy szinte minden sütemény koronája lehet, még az egészségünket is támogatja.
Sokan nem is sejtik, mennyi mindenre képes néhány szem dió. Ez az apró, de erőteljes alapanyag nemcsak ízletes, hanem elképesztően egészséges is. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a szív egészségéhez, csökkentheti a „rossz” koleszterinszintet, és magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít leküzdeni az oxidatív stresszt is.
Az omega-3 zsírsavakban gazdag dió különösen ajánlott azoknak, akik szeretnék megőrizni a memóriájukat és támogatni az agyi funkciókat. Rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek, emellett fontos ásványi anyagokkal – például magnéziummal, káliummal, rézzel és cinkkel – is ellátja a szervezetet.
A mértékletesség azonban itt is kulcs: napi 4-5 szem már elég ahhoz, hogy hosszú távon élvezhessük az előnyeit, ráadásul így még a kalóriabevitel sem szalad el.
És ha már dió, nem hagyhatjuk ki az egyik legnagyobb kedvencet: a diós Marlenka receptjét. Ez a mennyeien lágy, mézes-krémes sütemény olyan, mintha egy őszi délutánba harapnál bele – dióval, szeretettel és minden egyes réteggel, ami felmelegíti a szívet.
A tésztához először is egy nagyobb lábosban 180 gramm vajat, 120 gramm mézet és 280 gramm barna cukrot melegítünk össze közepes lángon, addig, míg homogén masszává nem válik. Ezután hozzáadunk 1 evőkanál ecetet és másfél evőkanál szódabikarbónát – ilyenkor a keverék intenzíven felhabzik, úgyhogy érdemes nagyobb edényt használni és kevergetni. Amikor már besűrűsödött és barnás árnyalatot kapott, levesszük a tűzről és kicsit hűlni hagyjuk.
Ezután 4 tojást keverünk el 850 gramm finomliszttel és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a langyos mézes masszát. Kézzel elkezdjük dolgozni a tésztát, és annyi langyos tejet adagolunk hozzá (kb. 100 ml), amennyitől gyúrható, de nem túl lágy állagot kapunk. A tésztát ezután hat egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk és egyenként 180 fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt készre sütjük.
A krémhez 850 gramm cukrozott sűrített tejet és 5 tojássárgáját közepes lángon, állandó keverés mellett összefőzünk, ügyelve arra, hogy ne csapódjon ki a tojás. Langyosra hűtjük, majd belekeverünk 270 gramm puha vajat, 50 gramm mézet és végül 250 gramm darált diót. Az így kapott krémet hagyjuk teljesen kihűlni, majd következhet a rétegezés.
A legalsó tésztalapot egy hűtőbe beférő tálcára helyezzük, és megkenjük krémmel – nem túl vastagon, hiszen a rétegek így is kellően szaftosak lesznek. Ezt ismételjük, amíg az összes lap és krém el nem fogy. A sütemény tetejét is megkenjük a maradék krémmel, és megszórjuk durvára vágott dióval. Fóliával lefedve hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára, de 24 vagy akár 48 órát is pihenhet – ettől csak még finomabb lesz.
Tálalás előtt levágjuk a széleket, majd kockákra vagy klasszikus háromszögformára szeleteljük. Az eredmény: egy szelet diós boldogság, amit senki nem fog tudni visszautasítani.



