Mindenmás

Napi pakk, szerda: Isten éltessen, Föld bolygó!

Boldog 4.540.000.000. születésnapot kívánunk, Föld bolygó, köszönjük, hogy (még mindig) vagy nekünk! Ma van a Föld napja, jön a napsütés, ünnepel Jack Nicholson… tovább is van, mondjuk még? Befutott a napi pakkunk, amíg lefő a szerda reggeli kávéd, elmeséljük, mitől lesz különleges a mai nap!

MA VAN A FÖLD NAPJA: MÉG NEM KÉSŐ CSELEKEDNI!

Kezdjük a legfontosabbal: ma van a Föld Napja, a világban az ötvenedik, hazánkban a harmincadik alkalommal! Aki ma szemetelni mer Szegeden, megmondjuk Bolygó Kapitánynak, aki Dorozsma felől, szelek szárnyán odarepül, leszáll a tetthelyre és ünnepélyesen lekever a gaz elkövetőnek egy tanító jellegű atyait. Így valahogy (megvan még a rajzfilm?):

Tehát kerek évfordulót ünneplünk, duplán is:

  • Pontosan 50 éve, 1970. április 22-én először rendezték meg a “Föld napja” környezetvédelmi akciónapot az Amerikai Egyesült Államokban, amely azóta világméreteket öltött.
  • Pontosan 30 éve, 1990. április 22 óta Magyarországon is megrendezik.

…és hogy miről is szól?

Idézzük a Föld Napja Alapítvány sorait:

“Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet – az idei lesz az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja! Tegyünk végre, kezdjük ma!

Mit tehetsz Te? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fáttermelj haszonnövényeket, komposztáljéheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit… ajándék a környezetnek, egészségednek. Minden héten.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Nagyjából 10 évünk maradt a cselekvésre.”

Ha már Föld napja, nem kezdhetjük el a reggelt Jacko 1995-ös klasszikusa nélkül, a HIStory: Past, Present and Future, Book I című albumról:

A Föld Napja kapcsán bőven tartogatunk meglepetéseket mára, nézz vissza gyakran a Szeged365.hu-ra a nap folyamán. Sőt, el se kattints egy percre sem!

MA SZÜLETTEK

150 éve született Vlagyimir Iljics Lenin, az 1917-es októberi forradalom szellemi előkészítője és egyik vezére, a kommunizmus ideológiájának kidolgozója, a Szovjetunió létrehozója és egykori vezetője. Ha már Lenin-születésnap, jöjjön egy szerda reggeli Lenin-szobor döntés workshop, ezúttal Ukrajnából, Harkivból, 2014. szeptemberéből. Fűrészelés, kötél, puskaporos hangulatú tömeg – ilyesmi lehetett a technika akkor is, amikor ’56-ban ledöntötték a budapesti Sztálin-szobrot:

83 éve született a zseniális Jack Nicholson, aki a Ragyogás óta minden Stephen King (és Stanley Kubrick) rajongó abszolút kedvence.

Ragyogj még sokáig a születésnapodon, Jack!

Pár film, amiért imádjuk a fejét:

Schmidt története – Golden-Globe díj (legjobb drámai színész 2003); Lesz ez még így se! – Oscar-díj (legjobb férfi főszereplő 1998); Egy becsületbeli ügy – Oscar-díj (legjobb mellékszereplő 1993); Batman; Az Eastwick-i boszorkányok; Becéző szavak – Oscar-díj (Legjobb férfi mellékszereplő 1984); Ragyogás; Száll a kakukk a fészkére – Oscar-díj (legjobb férfi főszereplő 1976), Golden Globe díj (legjobb férfi alakítás 1976); Kínai negyed Golden Globe díj (legjobb férfi alakítás 1975); Szelíd motorosok.

Ma 61 éves Falusi Mariann énekesnő, színésznő, a Pa-Dö-Dö egyik tagja, khm, elkövetője. A mai napig nem ocsúdtunk még fel a csajok okozta sokkból: indokolatlan ruhák, még indokolatlanabb hajszín és már-már emberiség ellenes bűntettnek számító zenei vonal jellemezte a Pa-Dö-Dö munkásságát. Valami megmagyarázhatatlan, perverz oknál fogva mi mégis imádtuk Falusi Mariann és Lang Györgyi totálisan elmeroggyant zenei kultuszát, nélkülük Szegeden sem lettek volna 90-es évek:

NÉVNAPOSOK

Őket köszöntsd fel az ismerősök, barátok, rokonok rovatban a mai napon: Csilla, Noémi, Kelemen, Noé. Ugye milyen jó, hogy szóltunk?

IDŐJÁRÁS, SZEGED: LET THE SUNSHINE!

A hét második felében is meleg, kellemes, tavaszias idő várható. Elvétve megélénkülhet a szél, csapadék azonban az elkövetkezendő pár napban nem fog esni. A hőmérséklet 20-24 fok között mozog majd, és napról-napra egyre csak melegszik.

Bővebben:

EZ TÖRTÉNT TEGNAP SZEGEDEN ÉS AZ ORSZÁGBAN

A végére hagytuk a tegnapi nap legfontosabb eseményeit – egészségügy, járványhelyzet, gazdaság, a főszerepben Szeged és a szegediek.

Íme a kedd esti, napi összefoglalónk:


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb