Védett elnevezés lett az Európai Unióban a legfinomabb halászlé alapanyaga, vagyis a „Szegedi tükörponty”
Az Európai Bizottság által kihirdetett rendeletével a „Szegedi tükörponty” védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett „Szilvásváradi pisztráng”, „Akasztói szikiponty” és „Balatoni hal” után a negyedik magyar édesvízi hal elnevezés, amely uniós oltalmat nyert, hozzájárulva a halfogyasztás népszerűsítéséhez – írja az Agroinform.
A „Szegedi tükörponty” oltalom alatt álló földrajzi jelzés a Szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik. Tenyészterülete Szeged városától északra található Fehér-tóra, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 ha területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer. A filézett „Szegedi tükörponty” 2011 óta viseli a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) védjegyet, filézve igen kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében, nélkülözhetetlen alapanyagul szolgálva a híres Szegedi Halászléhez.
Köszönjük Nektek, hogy már ennyien “átköltöztetek” velünk az új Facebook oldalunkra! A régi hamarosan megszűnik, szóljatok minél több barátnak, ismerősnek, ITT várja őket az új otthonunk: (KATTINTS IDE)! Ne hagyjuk, hogy néhány gonosz kis algoritmus közénk álljon!
3 hozzászólás