Közélet

Visszatértek az oltóorvosok a szegedi iskolákba, közben a Pfizer bejelentette: már az 5-11 éveseknek is beadnák a vakcinát

Bár az érdeklődés növekvő tendenciát mutat, a 12-17 éveseknek még mindig csak a 39 százaléka van beoltva – írja az Index. A gyerekorvos szerint a jelenség hátterében az áll, hogy sok szülő még mindig azt hiszi, hogy a koronavírus a kisebbekre nem veszélyes. Mint a portál írja, a Pfizer vakcinája hamarosan 5 éves kortól is alkalmazható lesz.

VISSZATÉRTEK AZ OLTÓORVOSOK AZ ISKOLÁKBA

Ezen a héten visszatértek az oltóorvosok az iskolába, hogy beadják a vakcina második adagját a tanév elején beoltott diákoknak. Emellett azok a 12 év feletti tanulók is kérhettek oltást, akik még egyet sem kaptak. 

  • A 12-17 évesek közül már közel 228 ezren éltek az oltakozás lehetőségével,
  • a 18-19 éves korosztályban pedig 121 ezren – közölte az Index érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

A KSH adatai alapján a 12-17 év közötti korosztály mindössze 589 ezer fiatalból áll Magyarországon, így a fent EMMI adat azt jelenti, hogy csak 39 százalékuk védett, a végzős diákok körében viszont már egész jó a helyzet, 60 százalék feletti az átoltottság.

Galéria: Juhász László ápoló beolt egy diákot a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech Comirnaty koronavírus elleni oltóanyaggal a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban (MTI).

JÖHET AZ 5 ÉS 11 ÉV KÖZÖTTIEK OLTÁSA?

A Pfizer nemrég jelentette be, hogy a legfrissebb kutatásaik alapján oltóanyaguk az 5-11 éves gyermekek számára is megbízható, hatékony. A gyógyszergyártó 10 mikrogrammos kétdózisú vakcinát tesztelt a gyermekeken, ez a harmada a tinédzsereknek és a felnőtteknek adott adagnak. A Pfizer tájékoztatása szerint a vakcina megfelelő mennyiségű ellenanyagot termelt a gyermekek esetében. Amennyiben a hatóságok is engedélyezik, a vakcina hamarosan a kisebbeknél is alkalmazható lesz.

Nagy kérdés azonban, hogy ebben a korosztályban mekkora lesz az oltási hajlandóság. „De hát olyan kicsi még” – Bense Tamás házi gyermekorvos szerint ez az egyik leggyakoribb szülőktől érkező érv, miközben számos más oltást már csecsemőkorban beadatnak. “Szintén sokan érvelnek azzal, hogy a koronavírus elleni védőoltás még csak egy kísérleti dolog, nem tesztelték le sok emberen, ahogy azzal a véleménnyel is gyakran találkozom, hogy a gyerekek könnyen átvészelik a koronavírust, nincs szükségük oltásra” – nyilatkozta az orvos.

Bense Tamás szerint a gyerekeknél nagyon jól működik az oltás, náluk sokkal több ellenanyag termelődik, mint például a 60 év felettieknél. Vélhetően a kisebbeknek nem is kell beadatni a harmadik oltást 4-6 hónap után.

Fotó: a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred (Szentes) katonái szegedi oktatási intézményeket fertőtlenítenek, itt épp a Deák Ferenc Gimnáziumot.

„A legfontosabb az lenne, hogy mindenki felvegye az első két oltást, illetve abban reménykedünk, hogy a vakcina 5 éves kor alatt is elérhetővé válik idővel. Ahogy hazánkban, úgy világszinten is volt az oltakozásnak egy erősen felfele ívelő szakasza, de a nyáron a tempó lelassult, és félő, hogy egy újabb hullám hoz majd ismét kedvet vakcinához. Így vagy úgy, de el kell érni a lehető legmagasabb átoltottságot ahhoz, hogy a világjárvány felszámolásában gondolkodhassunk” – tette hozzá az orvos.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: บับเบิ้ล
'Fel a tetejéhez' gomb