Szegedi Arcok

Csúcs kitüntetés Karikó Katalinnak: személyesen vette át Szeged díszpolgára az amerikai Albany-díjat

Az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb szponzori támogatásával járó díjjal honorálta az Albany Orvosi Egyetem, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman, valamint Barney S. Graham eredményei együttesen elvezettek a Covid-19 világjárvány elleni hatékony vakcinához – írja az SZTE hivatalos honlapján.

Szeged, Budapest és Bern után a New Yorkhoz közeli Albany a negyedik olyan város, ahol személyesen vett át kitüntetést Karikó Katalin. A BioNTech senior alelnöke, a Pennsylvániai Egyetem Perelman Orvostudományi Kar idegsebészeti intézetének adjunktusa, az SZTE egykori doktorandusza és hallgatója és két kutatótársa nyerte el az Albany Orvosi Egyetemi Díjat (Albany Medical Centre Prize).

CSÚCS KITÜNTETÉSNEK SZÁMÍT AZ ALBANY-DÍJ AMERIKÁBAN

Az Albany Medical Center orvosi és orvosbiológiai kutatási díj nyertesei: Karikó Katalin, továbbá Barney S. Graham, az amerikai Oltóanyag-kutatóközpont igazgató-helyettese, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének laborvezetője; továbbá: Drew Weissman, a Pennsylvániai Egyetem Perelman Shool of Medicine „Roberts család-professzor”. Csúcs kitüntetés az Amerikai Egyesült Államokban a 2001-ben alapított Albany-díj. Az orvosi és orvosbiológiai kutatásokért az USA-ban elnyerhető díjak közül a második legmagasabb összegű, 500 ezer dolláros elismerést 2020-ban nem osztották ki. Ezért a „szokásos” – forintban mintegy 151 milliót érő – összeget 2021-ben megduplázták: 1-1 millió amerikai dollárral jutalmazták Karikó Katalint, Drew Weissmant és Barney S. Grahamot. Ezzel az Albany-díj a korábbi nemzetközi negyedik helyéről előrébb ugrott. Az óceánon túl ugyanis a díjakat is versenyeztetik. Sőt a Nobel-díjhoz viszonyítanak: az Albany-díjjal kitüntetett kutatók között három korábbi Nobel-díjast látni, nyolc Albany-díjas kutató pedig később lett Nobel-díjas. Az amerikai felsőoktatási intézmények és az egyetemek megítélésben súlya van a díjak súlyának és számának.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb