Közélet

“Hazudsz, Péter!” – ordas nagy pofonokkal indult a Dobrev-MZP vita

Kocsmai tömegbunyóba illően nagy pofonokat osztott ki egymásnak Dobrev Klára (DK) és Márki-Zay Péter (MMM) az RTL Klubon ma este megrendezett miniszterelnök-jelölt-jelölti vitában. Dobrev úgy látja, ellenfele alkalmatlan, míg MZP szerint Gyurcsány Ferenc felesége esélytelen. Érkezik a Szeged365 villámösszefoglaló a legszórakoztatóbb politikusi beszólásokkal.

A LEGNAGYOBB SZÁJKARATE-GERIK, RÖGTÖN AZ ELEJÉRŐL

Hemzsegtek a személyeskedő beszólások a vita elején, érkezzen egy kis best of, rögtön az elejéről, időrendi sorrendben:

  • Dobrev Klára azzal kezdte, hogy szerinte Márki-Zay Péter nem mond igazat. “Nem tartalak téged alkalmasnak a miniszterelnöki pozícióra. Nagy a politikai nyomás, és úgy látom, nem bírod az ilyesmit. Mit fogsz csinálni egy 22 órás tanácsülésen Brüsszelben, ha most azt mondod, fáradt vagy?” – kérdezte Dobrev, utalva Márki-Zay kirohanásaira.
  • Márki-Zay Péter erre azt mondta, a DK jelöltjével szemben ő nem tartja alkalmatlannak versenytársát, „egy valamire viszont biztosan nem a legalkalmasabb: nem tudja leváltani Orbán Viktort”. Ezzel MZP gyakorlatilag esélytelennek tituálta ellenfelét.
  • Szintén a vásárhelyi polgármesterből szaladt ki, hogy trollok hada támadta őt és a családját, sőt, azt is kijelentette, hogy a Fidesz is becsatlakozott a kampányba Dobrev Klára mellett.
  • A DK jelöltje a fenti kijelentésre azt mondta, szerinte gond van Márki-Zay Péter valóságérzékelésével, és rossz irányba indult el a kampányban.
  • Dobrev Klára elmondta, arra készült, hogy egészségügyről, oktatásról beszélnek majd. Nem örül neki, hogy személyeskedés lett az előválasztásból. Szerinte az emberek egy picit elveszítették a reményt, de most szeretné visszaadni nekik.
  • Dobrev Klára szerint aki az ellenzéki összefogást rombolja, az nem fog tudni megküzdeni Orbán Viktorral. Márki-Zay Péter szerint ő nem árt az egységnek, és arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell nézni, kit hány szervezet támogat, és hány korábbi miniszterelnök-jelölt támogat.
  • Márki-Zay Péter szerint lényegesen kevesebb esélye van Dobrev Klárának legyőzni Orbán Viktort. Ezt szerinte kutatások igazolják. Példaként a Medián felmérését említette.
  • Dobrev Klára azt mondta, hogy Márki-Zay Péter csak egyetlen mondatot ismételget: Stop Dobrev. Elhozta a Závecz kutatását, amely alapján neki van nagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje kijelentette: a hódmezővásárhelyi polgármester mindig azt a kutatást választja csak ki, ami neki megfelel.
  • Szintén a DK jelöltje mondta, hogy szerinte a Karácsony-Márki-Zay vita ámokfutás volt.

TEÁTRÁLIS BÉKÜLÉS FÉLIDŐBEN

A kezdeti szájkaratét követően előkerült a közös nyilatkozat a békés kampányról, a DK jelöltje azt mondta, ha Márki-Zay Péter beleveszi, hogy nem fognak mocskolódni, egymást sárral dobálni, akkor elfogadja. Ezt követően jött egy meglehetősen teátrális kézfogás, ennél a pontnál tényleg úgy éreztük egy pillanatra, hogy minimum Alföldi Róbert, de leginkább Christopher Nolan rendezhette a show-t, persze, az is lehet, hogy a heves kezdés – nagy kibékülés – intellektuális vita – zárásként teljes egyetértés sorrend organikusan alakult ki a felek között. A fene se tudja.

Oscar-esélyes pillanatok. Fotó: 444.hu.

AMIBEN EGYET ÉRTETTEK: EGYETEMI ALAPÍTVÁNYOK MEGSZÜNTETÉSE, ALAPTÖRVÉNY, GYURCSÁNYKODÁS

Az évszázad kézfogását követően is volt egy-két odaszurkálás, azonban több dologban is (valódi vagy látszólagos) konszenzus született.

  • Megfogadták, hogy együtt kampányolnak és kormányoznak, ha nyernek. Mindkét jelölt a szavát adta, hogy el fogják ismerni, ha a másik nyer, és közösen fognak kampányolni. Rábai Balázs műsorvezető itt rákérdezett MZP-nél, hogy tudna együtt dolgozni az általa sokat szidott Gyurcsány Ferenccel. „Együtt kell majd működnünk Gyurcsánnyal, ahogyan Gyurcsány együttműködik Karácsony Gergellyel Budapesten” – jött a válasz.
  • Mindketten egyszerre álltak bele az alaptörvénybe, Dobrev úgy fogalmazott, szerinte az Alaptörvény nem alkotmány, így a benne foglaltakat egyszerű többséggel is meg lehet majd változtatni, ha nyernek.
  • Szintén egyetértett a két jelölt az euró bevezetésének szükségességével. Határidőt is megjelöltek, a következő ciklus végét, vagyis 2026-ot.
  • Közös pont volt az egészségügyben és az oktatásban dolgozók béremelése,
  • Valamint az, hogy mindkét jelölt szerint “vissza kell csinálni” az egyetemi alapítványokat, és vissza kell emelni 18 évre a tankötelezettségi korhatárt. 

A miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában október 16-ig, szombat este 8 óráig lehet szavazni, az eredmény az Országos Előválasztási Bizottság szerint vasárnap késő este lehet majd meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb