Szegedi Arcok

Meghalt a IV. Béla Széchenyi téri lovasszobrát megalkotó művészfejedelem, Tóth Béla

81 éves korában elhunyt Tóth Béla csongrádi születésű, Munkácsy-díjas szobrász – adta hírül a művész családja. Szegeden többek között IV. Béla Széchenyi téri lovasszobrát és a MEFESZ-emlékművet köszönhetjük neki.

A LEGJOBB SZOBRÁSZ A LOVASOK KÖZÖTT ÉS FORDÍTVA

„Legjobb szobrász a lovasok között. A legjobb lovas a szobrászok között” – mondják viccesen Tóth Béláról, aki 37 éves koráig díjugratóként versenyzett. Az eredményességét jól jelzi, hogy a karinthiai Veldenben rendezett nemzetközi versenyen az akkori világbajnokot, Nelson Pessoát is sikerült legyőznie Lucifer nevű lovával. A lovas környezet, a lovak mély anatómiai és lélektani ismerete fontos szerepet kapott művészi, szobrászi fejlődésében.

AZ ÖCCSÉVEL ÉS A FIÁVAL EGYÜTT KÉSZÍTETTE EL IV. BÉLA SZÉCHENYI TÉRI LOVASSZOBRÁT

Magyarországon ötvenhét köztéri szobor megalkotása fűződik a csongrádi szobrász nevéhez, ezek közül az egyik legszebb IV. Béla Széchenyi téri lovasszobra, amely egy igazi családi vállalkozás:

  • a talapzat terveit a szobrász öccse, Tóth Tamás készítette,
  • a művész pedig együtt készítette el a 7 méter 80 centiméter magas, a Kárász utca felé néző szobrot fiával, Dáviddal.

A családi összefogásnak köszönhetően mindössze négy és fél hónap alatt született meg a monumentális alkotás, melyet 2010-ben adtak át. A talapzat egy 3,3 méter magas rézsűs dombra épült, a szegedi várat idézi.

AHOL A FORRADALOM LÁNGJA FELLOBBANT: 2006 NOVEMBERÉBEN ADTÁK ÁT A SZEGEDI MEFESZ-EMLÉKMŰVET

A 2021. március 15-én Munkácsy Mihály-díjjal elismert szobrászművész másik jellegzetes szegedi alkotása a 16 éve felavatott szegedi egyetemi MEFESZ-emlékmű, amely azóta az összes 56-os megemlékezés helyszíne.

Mint ismert, a forradalom követelései először nem Budapesten, hanem Szegeden, a MEFESZ 1956. október 20-i naggyűlésén fogalmazódtak meg.

A szegedi alkotások mellett meghatározó a gyulai vár lovas szobra, a legendás magyar versenyló szobra a Kincsem Parkban, valamint a szülővárosában, Csongrádon álló Kubikos emlékmű.

A művészt Csongrád Csanád Város Önkormányzata saját halottjának tekinti – olvasható a városvezetés közleményében.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb