Kikapcs

Tripadvisor Top 10: Szeged legnépszerűbb emlékművei és szobrai (második rész)

Kezdjük a lényeggel: Szeged meseszép, telis-tele megannyi felfedezni való kinccsel. Akár szegediként, akár turistaként olvasod a cikkünket, remek tippeket fog adni egy vasárnap délutáni sétához – íme Szeged 10 legnépszerűbb emlékműve, a Tripadvisor-on leadott értékelések alapján!

AZ ELSŐ 5 HELYEZETT

A toplista-gyártáshoz ezúttal is a világ legnagyobb utazási, közösségi platformját, a Tripadvisor-t hívtuk segítségül. Mivel rengeteg a látnivaló, a cikkünket két részre bontottuk, az előző ötösfogatot még péntek délután hoztuk le:

A Szeged legnépszerűbb emlékművei és szobrai TOP 10 máris pörög tovább, a Szegedre érkező turisták értékelései, szavazatai alapján!

A listánk előző öt helyezettjével ellentétben itt most nem írjuk ki, melyik látnivaló, hol található – az értékelések alapján pont úgy jött ki, hogy mindegyik a Széchenyi téren van.

TRIPADVISOR NO 6.: KLEBELSBERG-SZOBOR

2000. május 21-én avatták fel a 20. század kiemelkedő magyar művelődéspolitikusáról, országgyűlési képviselőjéről, vallás- és közoktatásügyi miniszteréről készült szobrot Szeged főterén. A szobrot Melocco Miklós, Munkácsy Mihály-, és Kossuth-díjas művész alkotta. A tér összes alkotásával szemben itt nem egész alakos szoborról van szó, hanem egy mell – vagy inkább fejszoborról. A posztamens szerepét az oszlopfő aljából és tetejéből kiboruló könyvlapok töltik be, amelyekre tetteit vésték fel. 

TRIPADVISOR NO 7.: SZÉCHENYI-SZOBOR

Elég furán venné ki magát a Széchenyi tér egy Széchenyi szobor nélkül, nem? A névadót ábrázoló szobrot carrarai fehér márványból Stróbl Alajos 1914-ben faragta ki, a szobor talapzatán a Lánchíd domborműve látható.

TRIPADVISOR NO 8.: A TISZA LAJOS EMLÉKSZOBOR

Az 1879-es szegedi nagy árvíz utáni újjáépítés királyi biztosa, aki Lechner Lajossal közösen kiváló együttműködéssel, jó szervezési készséggel vezényelte le a város újjáépítésének bonyolult feladatát, megbízatása 1879. áprilisától 1883 december 31.-ig tartott, ennyi idő alatt épült újjá a város. A királyi biztos székhelye a Klauzál téri Új Zsótér ház volt. Tisza Lajos európai látókörű és műveltségű ember volt, kora legjobb műszaki és városrendezési elveit valósította meg Szegeden, munkálkodása elismeréseképpen 1883-ban grófi címet kapott, Szeged pedig díszpolgárává és parlamenti képviselőjévé választotta.

Tisza Lajos szobrát Szegeden a Széchenyi téren 1904-ben avatták fel. Fadrusz János alkotása, úgy ábrázolja Tisza Lajost, amint éppen a folyó befejezetlen rakodópartjáról szemléli, ahogyan lejjebb a munkások görgő segítségével egy hatalmas követ illesztenek a helyére.

Fadrusz így vallott művéről:

„Ezzel a szoborral a legifjabb Magyarországot, a mai Magyarországot fogom jellemezni, nemcsak Tisza Lajost. A mai Magyarország hősei a munka hősei. Ezért szimbolikus Szeged város története, mert jó királyunk és nemzetünk elszánt és ernyedetlen munkájával újjászületett.”

TRIPADVISOR NO 9.: A DEÁK FERENC EMLÉKSZOBOR

A Széchenyi téri bírósági épület előtti parkban Deák Ferenc szobra áll, Zala György alkotása 1914-ből, bronz, kétszeres életnagyságú, talapzata mészkő.

A nagy politikus bölcs figyelmeztetése is olvasható a szobor talapzatán: „Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják, de miről a nemzet félve a szenvedésektől önmaga lemondott, annak visszaszerzése nehéz és mindig kétséges.”

TRIPADVISOR NO 10.: A VÁSÁRHELYI PÁL EMLÉKSZOBOR

Szintén a Széchenyi terén magasodik a Vásárhelyi Pál vízépítő mérnökünkről formázott szobor, amely ifj. Mátrai Lajos 1905-ös alkotása. Az öreg paraszt embert és ölében gyermeket tartó fiatal anyát ábrázoló, mellékalakokat ifj. Pásztór János készítette.

A szobor talapzatán, emléktáblákon örökítették meg az 1970. évi tiszai árvíz legmagasabb szintjét, amely 1970. június 2-án 961 cm, 83,98 tengerszint fölötti magasságban tetőzött. Mellette, egy másik emléktábla őrzi a 2006-os áprilisi áradás még magasabb szintjét, amely 1009 cm volt.

NEM ELŐSZÖR HÍVTUK SEGÍTSÉGÜL A TRIPADVISOR-T

Olvasgatnál még Tripadvisor-ral turbózott Szeged365 toplistákat? Egy hete az ő segítségükkel hoztuk össze a Szeged kedvenc éttermei chart-ot, a városunkba látogató emberkék értékelései alapján. Hatalmasat pörögtetek a Facebook oldalunkon, rengeteg olyan (egyébként klassz) szegedi helyet írtatok még hozzá, amelyek valamiért elkerülték a turisták figyelmét:

Fotók: Szabó Dávid, Szeged365

Forrás: kozterkep.hu, szeged.varosom.hu, wikipedia.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb