Közélet

Indul az iskolaőrség! Most akkor mit is jelent ez?

Ötszáz iskolában iskolaőrséget hoznak létre, jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint erre azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban sok helyen voltak fenyegetőzések, késelések, tanárbántalmazások. Összekaptuk a legfontosabb infókat az iskolaőrségről!

GULYÁS GERGELY BEJELENTÉSE

A miniszter szerint olyan iskolák és térségek is vannak, ahol a tanárok veszélyeztetettsége fennáll, ez pedig tűrhetetlen. A kormány egyébként egyeztetett az érintett térségek országgyűlési képviselőivel, és valamennyien támogatták a javaslatot. A konkrét bejelentést videóban EBBEN a cikkünkben, szövegesen pedig itt tudod átfutni:

AZ ISKOLAŐRÖK FUNKCIÓI

  • Része lesz a tantestületnek. A kijelölt iskolaőr állandóan jelen lesz az érintett iskolában, intézményben, éppen ezért része lesz a tanári karnak.  
  • Korábbi rendőrök töltik majd be a posztot. Gulyás Gergely kiemelte, hogy jelentős részben a rendőrség volt munkavállalóinak kötelékéből fognak kikerülni az iskolák új rendfenntartói.
  • Intézkedési jogosultságuk lesz. Bár fegyvert nem viselhetnek, más kényszerítő eszközök lehetnek náluk, és intézkedési jogosultságuk is lesz.
  • Nem az összes iskolát érinti. A miniszter szavaiból kiderült az is, hogy az intézkedés mintegy 500 iskolát érint, amiből körülbelül 140-150 szakiskola. Ez azt jelenti, hogy csak a problémás iskoláknál vezetik be az iskolaőrséget.
  • Leviszik a korhatárt több bűncselekménynél is. Kibővítik azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyeknél a büntethetőség alsó korhatára 12 év. A pedagógusok sérelmére elkövetett bűncselekmények ebbe a körbe tartoznak majd.

Forrás: MTI, Origo.hu, Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb