Eper, te drága – avagy lassan luxuscikké válik Szegeden is az egyik kedvenc gyümölcsünk?
Mint minden magyar gyümölcs, sajnos az eper is évről évre drágul, ezt mindannyian tapasztalhattuk. A magas ár ide vagy oda, mégis vásároljuk minden évben, hiszen csak ilyenkor ebben a késő tavaszi-kora nyári időszakban örülhetünk neki, de készülhet belőle szörp, lekvár, de egy ínycsiklandó epres sütemény is.
A Pénzcentrum hosszan taglalta, vajon miért kerül egyre többe eper, és miért okoz egyre több fejtörést az, hogy megengedhetjük-e magunknak ma is, ha a tegnap vásárolt tányérnyi adag már elfogyott.
Nyilvánvaló, hogy a gyümölcstermesztést minden évben befolyásolja a tavaszi időjárás, ami idén extrém száraz volt, az árakat pedig az is befolyásolja, hogy mennyire haladtunk már előre a szezonban. Míg a magyar gyümölcsök a 12. hét környékén még többszörösébe kerülhetnek és kerülnek is (több mint 6.000 Ft/kg), addig a 20. hét után annak akár harmadát kell már csak kifizetnünk (tavaly már 2.000 Ft/kg alatt volt).
A hellovidek.hu fejtegetése szerint az árakat nagyban befolyásolja
- a főként görög és spanyol import eper ára és mennyisége
- az eperföldeken fellépő munkaerőhiány
- a minimálbér és garantált bérminimum emelése és a termesztési költségek emelkedése a 2022-es extrém infláció tekintetében
- valamint az orosz-ukrán háborús helyzet is.
Egy szó, mint száz: az eper idén is horroráron kapható, ennek ellenére azért készülhet belőle pár üveg szörp vagy lekvár is.
4 hozzászólás