Kikapcs

Szeged365 Kikapcs: középkori bajvívás a Nándorfehérvári Emléknapokon, SZINKópé Fesztivál, kamionos felvonulás az utcákon, és nemzetközi harsonafesztivál is színesíti a hétvégénket Szegeden

Juhhú, itt a hétvége! Az időjárásra most sem lehet majd panaszunk, csodás napsütés jósolnak Szegedre, szóval éppen ideális lesz minden arra, hogy kikapcsolódjunk! Össze is szedtünk egy nagy és ütős csokrot a programokból, lesz:

  • Nándorfehérvári Emléknapok minden földi jóval, páncélos, középkori bajvívással és felvonulással,
  • kamionos és motoros találkozó,
  • Korda Gyuri bácsi és Balázs Klári Szeged mellett,
  • nemzetközi harsonafesztivál,
  • SZINKópé Fesztivál,
  • és Docpiano Band koncert a Napfényben!

Mutatjuk a hétvége legígéretesebb programjait, meghoztuk a Kikapcsot!

PÁNCÉLOS, KÖZÉPKORI BAJVÍVÁS A NAPFÉNY VÁROSÁBAN

Zenés felvonulással, koncertekkel, középkori fegyver- és harci bemutatóval, kézművesvásárral,  gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra Szegeden – nyilatkozták a szervezők. Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd a zenés-zajos menet – muzsikusokkal, dobosokkal, zászlóforgatókkal – az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonul, ahol egyebek mellett gyermek lovagitorna, apródiskola, kézművesvásár és -foglalkozás, valamint sárkányösvény interaktív játék és élő szerepjáték várja őket.

SZINKÓPÉ FESZTIVÁL A BÁBOSOKKAL

Idén is lesz SZINkópé Fesztivál a Ligetben – tájékoztatta szerkesztőségünket a Kövér Béla Bábszínház, akik azt is elárulták, hogy az eseményt a sok kis lurkó örömére július 19. és 21. között szervezik meg. Őrületes családi kavalkáddal készülnek, ahol a legkisebbek és legnagyobbak egyaránt megtalálhatják kedvenc programjukat.

KAMIONOS TALÁLKOZÓ ÉS FELVONULÁS SZÍNESÍTI A HÉTVÉGÉT

Pénteken rajtol a XXXIV. Nemzetközi Kamionos és Motoros Találkozó Szegeden, amelynek nyitánya 2024-ben is egy grandiózus gépszörnyeket felvonultató menet lesz. Az útvonalat is bejelentették, valamint a részletes program is megvan már. Részletek:

KORDÁÉK SZEGED MELLETT

Ha valaki 20 éve azt mondta volna, hogy az 1967-es Táncdalfesztivállal egy csapásra az ország kedvencévé váló Korda György a 2020-as években több fesztiválozót fog majd megmozgatni, mint egy közepesen világsztár külföldi sztárvendég, kinevettük volna. Aztán jött egy legendássá vált SZIGET-fellépés és az ország legszerethetőbb könnyűzenei párosa hirtelen újra a csúcson találta magát. A több mint hat évtizedes pályafutást maga mögött tudó Korda György és felesége, Balázs Klári ezreket mozgat meg, népszerűségük pedig a mai napig Azahriah-val és a Halott Pénzzel vetekszik. Hogy mikor mondja azt a 85 éves legenda, hogy “köszi, elég volt, elmentem nyugdíjba” egyelőre nem lehet tudni, így aztán egy soron következő, Szeged mellett megrendezésre kerülő élő nagykoncertjük szó szerint kihagyhatatlan lehetőségnek számít a rajongók számára.

ÉJSZAKAI ROVARÁSZÁS SZEGEDEN

Igazán egyedülálló program bűvöli el hamarosan a szegedieket, hiszen egy titokzatos, különleges világba pillanthatunk be: július 21-én, este 18 órától egy éjszakai rovarászbemutatót tart ugyanis Lajtár Lili, biológus, a National Geographic Magyarország cikkírója, az Ízeltlábúak.hu (Közösen a Természetért Alapítvány) szervezésében az újszegedi Ligetben az érdeklődők számára.

SETRENFEST, AVAGY NEMZETKÖZI HARSONAFESZTIVÁLNAK AD OTTHONT SZEGED

A koncertek mellett mesterkurzusok, kamarazenei órák és hangszerkiállítás is szerepel a Szeged Trombone Ensemble által neves külföldi vendégművészek részvételével rendezett nemzetközi harsonafesztivál programjában, amely csütörtökön kezdődött Szegeden.

ŐRÜLETES HÉTVÉGE A TISZA-PARTJÁN

Lapos Beach nem vesz vissza, egész nyáron futószalagon szállítja a programokat – írtuk korábban a nemrég alaposan felturbózott szabadstrand kapcsán, ehhez képest nem olyan nagy meglepetés, hogy a Lapos Beach-en ezen a héten is egy őrületes hétvégére készülnek: pénteken, szombaton és vasárnap is programokkal várják a fürdőzőket.

VALÓSÁGOS MIAMI BEACH-É VÁLTOZIK A VÍZI ÉLMÉNYPARK

Egyetlen estére valóságos Miami Beach-é változik a Szeged és Hódmezővásárhely között, nagyjából félútón található vízi élménypark. A SunCity Szabadidőközpont három lemezlovast is magukhoz csábít szombat este, érkezik Welldan, Dusan és Victoria is hozzájuk, akik egy fergeteges bulira készülnek majd, egészen vasárnap hajnalig.

DOCPIANO BAND A NAPFÉNY MŰTEREMBEN

Ma este, július 19-én egy különleges eseményre készül a Napfény Műterem: a Docpiano Band lép fel a mediterrán teraszon. Az est folyamán a “Pisztácia, tutti-frutti, csokoládé” című koncertjük egyedi válogatással varázsolja el a közönséget. A belépés díjtalan, de a helyek száma korlátozott, ezért érdemes mielőbb foglalni!

NYITVA A KISZOMBORI KUKORICA ÚTVESZTŐ

Egészen augusztus 20-ig várja az érdeklődőket a kiszombori kukorica-labirintus. A fesztivált szervező Endrész Erzsébet szerint mindig valamilyen tematika szerint vágják bele a kukoricásba az útvesztőt, most pedig az idén elhunyt két honismeretisre, Bajnóczi Jánosra és Balázs Zoltánra is megemlékeznek a labirintus mintájában. Az elnök hozzátette: idén 100 évesek Kiszombor harangjai, amelyek most értük is szólnak.

LÁNYOK A KÖZPONTBAN, ÉS A HUNGIBAN

Az éjszakai pörgés szerelmeseinek is kedvez a hétvége, hiszen:

  • pénteken a csajok kapják a főszerepet a Hungiban, Girls on TOP pati lesz,
  • szombaton pedig Wild Night bulit tartanak.

Helyszín: Hungi, Stefánia 8., Szeged.

MOZIZGATÁS A KÁRPÁTIA FILMSZÍNHÁZBAN

Igazán kedves, és gyermekbarát meséket tűzött műsorra a Kárpátia Filmszínház Szegeden. Mutatjuk a hétvégi repertoárt:

  • pénteken Az erdő kapitánya című animációs mesét láthatjuk,
  • szombaton pedig a Jégvarázst vetítik a gyerekeknek, mind a kettőt 14 órától.

VIGYÉL A HOLDRA, VAGY A BELVÁROSI MOZIBA

Már látható Scarlett Johansson és Channing Tatum legújabb közös filmje, a Vigyél a Holdra. Hogy miről szól a film? Mutatjuk: mindenki a sikeres holdra szállás miatt izgul. A NASA tudja, hogy előbb kell amerikai űrhajósnak feljutnia, mint szovjetnek, mindent el is követ az ügy érdekében, a legjobb vadászpilótáit képezte ki asztronautának, a legnagyobb tudósok dolgoznak az ügyön, az Apollo 11-et mégsem lehet még elindítani. A közvélemény pedig egyre elégedetlenebb.
A megoldás? Egy marketinges. Kelly Jones nem ért az űrrepüléshez, de abban nagyon jó, hogy eladjon dolgokat. Jön, és mindent átalakít. Megszépít, megkomponál, hazudik és mellébeszél. Tökéletes ember a feladatra. De vele is van két baj. Az egyik, hogy azt még ő is soknak érzi, hogy lenn a földön, színészekkel filmezzék le a sikeres holdra szállást. A másik, hogy nagyon szép, és az egyik űrhajósjelölt, Cole Davis nemcsak az égi testek iránt érdeklődik. Két csodás színész, Scarlett Johansson és Channing Tatum nagy találkozása a film, ami játékosan, sok humorral és némi szerelemmel kelti életre a régi gyanút: talán még nem is járt ember a holdon, és az egész csak átverés.

TWISTERS – VÉGZETES VIHAR A CINEMA CITYBEN

Ki ne imádná a jó katasztrófafilmeket? Hoztunk is most moziajánlatnak egyet, hiszen már láthatjuk a Twisterst Glen Powell-el és David Corenswet-tel! Az ember azt hiszi, hogy legyőzte a természetet. Hatalmas, veszélyes tévedés. A tornádó megszelídíthetetlen, kiismerhetetlen, szörnyű erővel csap le, és nem ismer irgalmat. Kate (Daisy Edgar-Jones) valaha viharvadász volt, de egy hátborzongatóan félresikerült kaland óta nem hajlandó kimozdulni a New York-i irodájából. Aztán egy kollégája rábeszéli, menjen ki mégis a terepre, hogy együtt teszteljenek egy viharkövető rendszert. Így ismerkedik meg Tylerrel (Glen Powell), akit élőben közvetített tornádós kalandjai tettek szupercelebbé. Kapcsolatuk viharosan indul: azonnal megutálják egymást. Egymással versengve indulnak az új tornádók nyomába – és ezúttal több vihar egyesüléséből, szörnyű szupertornádó van kialakulóban. És a két ellenség együtt ragad az évszázad legszörnyűbb viharának mélyén.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb