Sport

28 év után újra az olimpiai dobogón a magyar férfi kardválogatott!

Szívszorító döntőt vívott a magyar férfi kardválogatott a címvédő Dél-Korea ellen. Bár az aranyérem most nem lett meg, a csapat fantasztikus teljesítménnyel és küzdeni akarással szerzett ezüstérmet. Kövesd velünk a részleteket és éld át újra a döntő izgalmait!

A magyar férfi kardválogatott 28 év után először jutott olimpiai döntőbe, ahol a címvédő Dél-Korea volt az ellenfél. Az utolsó alkalommal, amikor a csapat ilyen magasságokba emelkedett, 1996-ban történt Atlantában, ahol ezüstérmet nyertek.

A döntő első asszóját Szilágyi Áron vívta Pak Szang Von ellen. Bár Szilágyi adta az első tust és egy ideig vezetett, végül Pak fordítani tudott, így 5:4-es állással zárult az első menet. A második asszóban Rabb Krisztián állt pástra Oh Szank Uk ellen. Az izgalmas csatában Rabb 4:5 arányban maradt alul, így a mérkőzés állása 8:10 lett Dél-Koreának.

A harmadik asszóban Szatmári András vívott Gu Bong Il ellen, aki 5:3-ra nyert, így az állás 15:11-re módosult az ellenfél javára. A negyedik asszóban Rabb Krisztián újra remekelt és 6:5-re nyert Pak Szang Von ellen, ami az első magyar nyertes asszó volt a döntőben. Az ötödik asszóban Szilágyi Áron ismét remekelt, de a videózás után egy pontot a koreaiaknak adtak, így 22:25-re álltunk ekkor.

A hatodik asszóban Szatmári András vívott fantasztikus küzdelmet az egyéni olimpiai bajnok O Szang Uk ellen, amelyet végül 7:5-re megnyert. Ezután Rabb Krisztián sajnos alulmaradt Do Gjeong Dong ellen 0:5 arányban, ami 29:35-re növelte a különbséget. Az utolsó asszóban Szilágyi Áron próbált hatalmasat hajrázni, de a koreaiak végül 45:41 arányban nyertek.

A magyar férfi kardválogatott így fantasztikus teljesítménnyel és küzdeni akarással ezüstérmet szerzett, amit büszkén ünnepelhetünk. A csapat történelmi eredménye nemcsak az olimpiai, hanem a magyar sport történelemkönyvébe is aranybetűkkel kerül be.

Az olimpiai kardvívás a legősibb sportok egyike, amely az ókori Görögországban gyökerezik. A kard a három vívófegyver egyike, és a modern olimpiai játékok kezdetétől része a versenyszámoknak. A magyar kardvívás hagyományai is messzire nyúlnak vissza, az első olimpiai aranyérmet 1908-ban nyerte Magyarország ezen a területen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb