Közélet

Még egy pályakezdő pedagógus is többet keres: sokan nettó 220 ezret kapnak a kormányhivatalokban, miközben a kormányzati vezetők illetménye kilőtt (frissítve)

Havi bruttó 326 ezer forint – ennyit, azaz a garantált bérminimumot kapja sok államigazgatási dolgozó – írja a 24.hu Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnökének elmondása alapján. Gyakran 2-3 diplomával rendelkező államigazgatási dolgozók kapják ezt az éhbért, miközben a kormányzati vezetők illetménye megnőtt.

A lap azt írja, hogy a területi közigazgatásban körülbelül 29 ezer munkavállaló dolgozik (a kormányhivatalok, a kormányablakok és a földhivatalok, valamint a munkaügyi hivatalok, a nyugdíj-, és közegészségügyi hatóságok munkatársai), további, közel 27 ezer tisztviselő pedig az önkormányzati közigazgatásban, nagy részük nettó 210-220 ezer forintot visz haza havonta, ami annyira kevés, hogy állítólag szégyenkeznek is miatta a dolgozók, és még egy pályakezdő pedagógus is többet keres ennél.

PLUSZJUTTATÁSOKRA JELLEMZŐEN NEM SZÁMÍTHATNAK

Pluszjuttatásokra jellemzően nem számíthatnak, egyedül a törvényileg meghatározott minimumot, kilométerenként 18 forintot kapják meg a munkába járás költségtérítése címén – emlékeztet Boros Péterné a HVG szerint. A lap szerint eközben a hierarchia tetején korántsem ennyire siralmas a helyzet: július 1-jével havi bruttó 2,65 millió forintra emelték az államtitkárok fizetését, a legtöbb miniszterét pedig 3,53 millióra, mindkettő 14 százalékos növekedést jelent. 27 százalékot nőtt a korábban havi 5 milliót kereső miniszterek jussa, így Lantos Csaba energiaiügyi és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter már 6,3 milliós fizetést kap, Orbán Viktor pedig 6,5 milliósat.

ÓRIÁSI A MUNKAERŐHIÁNY

A lap azt is megjegyzi, hogy a köztisztviselők eközben folyamatos reálbércsökkenést szenvednek el, 2018 óta mindössze egy ízben, a 2022-es parlamenti választást megelőzően történt egy átlagosan 10 százalékos illetményemelés. Nem meglepő, hogy óriási az elvándorlás a szektorban és óriásivá vált a munkaerőhiány.

25 SZÁZALÉKOS BÉRFEJLESZTÉST KÉRNEK

Az MKKSZ folyamatosan jelezte a problémákat Szalay-Bobrovniczky Vincének, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak, valamint a kancelláriaminiszternek és a kormányfőnek is. Legutóbb májusban, a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum keretében tettek javaslatot arra, hogy a nagyfokú elvándorlás megállítása érdekében éves, 25 százalékos mértékű bérfejlesztés történjen, ami az állományra egységesen vonatkozik. Javaslataikra egyik kormánytag sem reagált azóta.

FRISSÍTVE: A MINISZTÉRIUM SZERINT NEM IGAZ, HOGY CSAK 220 EZRET KERESNEK A HIVATALOK DOLGOZÓI

Valótlanságot állít a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium szerint a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, aki a 24.hu-nak beszélt arról, mennyire keveset keresnek a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozói – állítja a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM), amely a lapot is megvádolta valótlanságok terjesztésével. A minisztérium szerint „a cikkben szereplő állításokkal ellentétben a valóság az, hogy a kormányhivatali munkatársak az elmúlt öt évben háromszor részesültek béremelésben: 2020 márciusában átlagosan – a cafeteria bevezetésével együtt – 18 százalékos, 2022-ben átlag 10 százalékos, míg tavaly júliustól átlagosan 15 százalékos emelés történt. Így 2020 óta összesen átlagosan csaknem 50 százalékos illetményemelés valósult meg a kormányhivataloknál, az ott dolgozók bruttó átlagbére jelenleg 510 585 forint” – olvasható a közleményben.

Navracsics Tibor minisztériuma szerint a 24.hu Boros Péterné szakszervezeti elnök szavai alapján azt állítja, hogy az utóbbi öt évben mindössze egyszer volt emelés. Ez az állítás szerintük „nemcsak valótlan, de a szféra ismeretének teljes hiányáról, vagy szándékos félretájékoztatásról tanúskodik.” Nem igaz szerintük az sem, hogy „a kormányhivatali dolgozók jelentős része a garantált bérminimumért dolgozna. Ezzel szemben az igazság az, hogy a 34 ezer kormányhivatali dolgozó 98,7 százaléka magasabb illetményben részesül, mint a garantált bérminimum” – írja a HVG.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb