Paradicsom, paprika, hagyma… nem sok összetevő, de mégis ezer féle elkészítési módja van sokak egyik legnagyobb kedvencének: naná, hogy a lecsóról van szó, amibe rendesen belecsapnak majd szombaton a Prémium Piacon, ugyanis idén is érkezik a város egyik legszerethetőbb gasztronómiai eseménye, a Prémium Piac Piknik – Lecsófőző fesztivál és Családi nap. A tavalyi rendezvényt látva idén is érdemes lesz kilátogatni az Algyői útra, ugyanis 1 évvel ezelőtt telt házzal ment végig a lecsó-show, most azonban a klasszikus lecsófőző-verseny mellé Várkonyi Tibi szolgáltatja majd a talpalávalót, a vendégek pedig többek között a gourmet lecsó műfajával is megismerkedhetnek a helyszínen.
…mindenek előtt, kezdjük a legfontosabb információkkal, íme a szombati lecsó-őrület koordinátái:
- IV. Prémium Piac Piknik – Lecsófőző fesztivál és Családi nap
- 2024. szeptember 21., kezdés: 07:00
- Szeged, Algyői út 72. Prémium Piac
“Mindennek az alapja”, “minden étel lelke” és még sorolhatnánk a jelzőket, amelyekkel a magyar konyha-hagyomány a paradicsomos-paprikás klasszikust illeti. Egy valami biztos, ahány ház, annyi recept, éppen ezért a balkáni gyökerekkel (is) rendelkező egytálételnek legalább 1000 féle elkészítési módja van, remek apropót adva egy kis versengésre. Mivel a szegedi Prémium Piac egyébként is a friss zöldségekről (nomeg húsokról, péktermékekről és úgy általában mindenről, amire egy jó szakácsnak, háziasszonynak szüksége lehet) szól, négy évvel ezelőtt nagyon adta magát, hogy az akkori Covid-mizériából kilábalva, egy különleges, közösségi alapon működő gasztofesztivált szervezzenek az Algyői útra.
A tavalyi, harmadik alkalom óriásit ment, ott jártunkkor annyi főzőcskéző ismerőssel találkoztunk, hogy egy picit tényleg elszégyelltük magunkat, hogy nem indítottunk 365-ös csapatot:
Az idei, sorban negyedik alkalom a jelek szerint úgy fog újat mutatni, hogy megtartja a rendezvény tradicionális, főzőverseny jellegét. A csapatok mellé érkezik
- Szeged kedvenc bárzongoristája, Várkonyi Tibi,
- a Guinness-rekorder Csatai Gergő,
- a BBQ világból ismert Simicz Heni és Makai Jani látványfőzése(i),
- a Séfek Séfe győztes ásotthalmi Zörgő Jani, aki gourmet, fine dining lecsót fog készíteni,
- és lesz két evőverseny, a gyerekek palacsinta-pusztításban mutathatják meg, mit tudnak, a bevállalós felnőtteket pedig egy pusztító chilievő-kihívás fogja megizzasztani a helyszínen.
Krúdy Gyula szerint nyáron paprikát és paradicsomot, télen azonban lecsót kell enni. Az ősz a kettő között van félúton, a választás adott, mi a B-t jelölnénk meg helyes válaszként… Nincs más hátra, mutatjuk a szombati, száz százalékban lecsós program teljes menetrendjét: