Kikapcs

Káprázatos fényfestéssel, Belmondo koncerttel és elismert művész természetfotóival indul az Őszi Kulturális Fesztivál, mutatjuk a programokat

A Potyó Imre természetfotóiból rendezett kiállítás megnyitójával, koncertekkel és fényfestéssel elkezdődik kedden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Őszi Kulturális Fesztiválja, melyen október 1. – november 28. között, hét héten át hetven helyszínen háromszáz, többségében ingyenes program várja az érdeklődőket – közölték szerdán a szervezők. A programokat ismertető sajtótájékoztatón részt vett Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese, Dr. Nagy Anett, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója, Péter Lea Latinovits-díjas versmondó, pszichológus (SZTE Pszichiátriai Klinika), valamint Tajti Gabriella az SZTE NKI Kulturális Iroda irodavezetője.

CÉLJUK, HOGY MINDEN KOROSZTÁLYNAK, MINÉL SZÉLESEBB KULTÚRKÖRBŐL KÍNÁLJANAK PROGRAMOKAT

A rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozzanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt. A rendezvénysorozatot évről-évre úgy állítják össze, hogy minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és lehetőség szerint minden korosztálynak, érdeklődési körnek megfelelő programlehetőséget nyújtsanak. A jól megszokott műfaji sokszínűség idén sem marad el: az összművészeti fesztivál programjai között könnyű- és komolyzenei hangversenyeket, ismeretterjesztő előadásokat, színházi előadásokat, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, kiállításokat, irodalmi- és közéleti beszélgetéseket is találni.

A FESZTIVÁL FÉNYFESTÉSSEL INDUL A DUGONICS TÉREN, MIKÖZBEN A BELMONDO KONCERTEZIK

Október 1-jén a fesztivál nyitányaként az egyetem Dugonics téri központi épületében rendeznek kiállítást Potyó Imre természetfotóiból. Az SZTE egykori hallgatója több más elismerés mellett az Év Természetfotósa címet is magáénak tudhatja. A Dugonics téren a Belmondo és a Docpiano Band koncertezik, a sokszínű fesztivál megnyitóját pedig hagyományosan fényfestés teszi különlegessé. Mint a szervezők szerdai sajtótéjékoztatójukon elmondták, a 19:30-kor kezdődő fényfestés alatt a Belmondo együttes, Czutor Zoltánnal, a 2022-es év Legszegedibb Zenészével fog játszani, miközben a Rektori Hivatal épülete pompázatos színekben fog tündökölni. Ezt követően 20:15-től a Docpiano Band szórakoztatja az érdeklődőket szintén a Dugonics téren.

RADNÓTI MIKLÓS EMLÉKSÉTÁN VEHETNEK RÉSZT AZ ÉRDEKLŐDŐK

Október 2-án Tóth Péter Lóránt versvándor közreműködésével Radnóti Miklós Emléknapot rendeznek Szegeden. Tóth Péter Lóránt versvándor 2019-ben gyalog járta végig az erőltetett menet útvonalát Bortól Abdáig. Ez az egyedülálló vállalás a megbékélésnek, a Radnóti által felmutatott humánum tiszteletének és megőrzésének jegyében három országot kötött össze: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A zarándokút után hívta életre először a Radnóti Emlékmenetet, amely a győri Kazinczy Gimnáziumtól indult az abdai Emlékhelyre. A hat kilométeres zarándoklat sikere bátorította később arra, hogy a Radnótihoz közelálló városok diákságának meghívásával emlékséták szervezésébe kezdjen, míg ki nem épül a világ első irodalmi verszarándokútja Szentkirályszabadjától Abdáig.

Az október 2-án, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumtól induló emléksétán a költő 1930 és 1935 között a városban eltöltött éveinek felidézéseként végigjárják egyetemi éveinek fontos helyszíneit. Az emlékséta 12:45-kor indul a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium elől, majd a résztvevők továbbhaladnak a Móra Ferenc Múzeumhoz, végül pedig a Széchenyi téren és a Kárász utcán keresztül az SZTE Rektori Épületig teszik meg útjukat.

RADNÓTI MIKLÓS EMLÉKEST A SZEGEDI PINCESZÍNHÁZBAN

Ugyanezen a napon a Szegedi Pinceszínházban előbb a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének „Sem emlék, sem varázslat” című pódiumműsora, majd Tóth Péter Lóránt “…lélek vagyok, élni szeretnék!” című estje látható.

NEM HIÁNYOZHAT A REPERTOÁRBÓL A VERS DÉLBEN PROGRAMSOROZAT SEM

Folytatódik a nagy sikerű Vers Délben programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a Rektori Épület előtt. A fesztivál megnyitójának napján Fendler Judit, az SZTE kancellárját hallhatja a közönség.

VISSZATÉR 10 ÉVES JUBILEUMA ALKALMÁBÓL A 12 DÜHÖS EMBER A KISSZÍNHÁZBA

A rendezvénysorozat része számos kiállítás: tárlat nyílik a többi közt a kínai kalligráfiáról és festészetről, a nyolcvan éve született Zoltánfy István festőművész alkotásaiból vagy az SZTE embertani tanszékének koponyaleleteiből. A Szegedi Nemzeti Színházzal közösen felújították a tíz évvel ezelőtt óriási közönségsikert hozó, Tizenkét dühös ember című drámát. A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésében október 25-én 10 éves jubileuma alkalmából visszatérő legendás dráma különlegességét az adja, hogy Fekete Gizi színművésznő kivételével valamennyi szerepet valódi bírák, ügyészek, ügyvédek, valamint egyetemi oktatók játszanak.

A LEGSZEGEDIBB ZENÉSZ, BALÁZS-PIRI SOMA IS KONCERTEZIK A FESZTIVÁL PROGRAMJAINAK KERETÉBEN

A következő hetekben a fesztivál vendége lesz Gryllus Dániel, Fabiny Tamás, Szirtes Edina Mókus énekes-zeneszerző, Balázs-Piri Soma és Fülei Balázs zongoraművész, a koncerteznek a Benedekfi testvérek, Petruska András és Csemer Boglárka Boogie vagy Kiss Tibi és az Aranyakkord.

Az Őszi Kulturális Fesztivál teljes programkínálatát IDE kattintva éred el.

Forrás: u-szeged.hu/okf/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb