Közélet

Apa, kezdődik? Ismét megjelent a madárinfluenza Magyarországon, kemény járványügyi szabályok jönnek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) riasztást adott ki: a madárinfluenza ismét megjelent Magyarországon. A vírust elhullott nyári ludakból mutatták ki Hajdú-Bihar és Fejér vármegyékben, ami aggodalomra ad okot az állattartók és a hatóságok körében is. Kemény járványügyi szabályok jönnek.

A H5N1 madárinfluenza újbóli megjelenése komoly veszélyt jelent a baromfiállományokra, és az emberekre is kihathat. A Nébih ezért hangsúlyozza a járványvédelmi intézkedések szigorú betartását, hogy megakadályozzák a vírus további terjedését és a potenciális gazdasági károkat.

ZÁRT HELYEN KELL A BAROMFIKAT TARTANI

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy egy újabb madárinfluenza járvány megelőzése érdekében mindent meg kell tenni. A járványvédelmi minimumfeltételekről szóló 3/2017-es országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, és az abban leírtak betartása minden baromfitartó számára kötelező. A védekezés szempontjából a baromfikat zárt helyen kell tartani, etetni és itatni, a takarmányt és almozóanyagokat is zárt helyen kell tárolni.

A vadon élő madarak és a háziasított szárnyasok közötti érintkezés minimalizálása kulcsfontosságú a vírus terjedésének megakadályozásában. A Nébih arra kéri az állattartókat, legyenek fokozott figyelemmel és tegyenek meg minden szükséges intézkedést a madárinfluenza-járvány megelőzése érdekében. A járványügyi fegyelem betartása és a hatóságokkal való együttműködés elengedhetetlen a vírus elleni harcban – írja a témában az Infostart.

Tavaly év végén is volt egy nagyobb madárinfluenza-járvány az országban, akkor több ezer daru pusztulhatott el:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb