Közélet

Tarol a madárinfluenza, ezrével hullanak a darvak – a Szegedi Vadaspark sem vesz már át ilyen sérült madarat

A Szegedi Vadaspark az eddigi gyakorlattal ellentétben már nem vesz át sérült darvat, mivel vármegyénkben is kitört a madárinfluenza. Így szeretnék elejét venni a fertőzés terjedésének, miközben becslések szerint már több ezer daru pusztulhatott el.

BECSLÉSEK SZERINT TÖBB EZER DARU PUSZTULHATOTT EL

A Sokszínű Vidék azt írja, hogy az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a daruk közötti elhullás, egyes becslések szerint több ezer daru pusztult el a járvány miatt. Természetjárók, természetfotósok és gazdálkodók találkoztak nagy számban elhullott darvak tetemeivel.

A Szegedi Vadaspark például az eddigi gyakorlattal ellentétben már nem vesz át sérült darvat, hogy így vegyék elejét a fertőzés terjedésének.

NE NYÚLJUNK AZ ELHULLOTT MADARAKHOZ

A helyzet ismeretében jelentősen megnőtt a fertőzés baromifiállományba történő behurcolásának kockázata is, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan tovább emelkedik majd. A Nébih kéri a természetjárókat, ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, ne érjenek hozzá, és ne menjenek a közelébe, hanem értesítsék a területileg illetékes járási főállatorvost, kirándulás után pedig mindig gondoskodjanak a ruházat és lábbelik mosásáról, fertőtlenítéséről.

AZ EGYIK LEGLÁTVÁNYOSABB TERMÉSZETI JELENSÉG A DARVAK VONULÁSA

Egyébként az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak (Grus grus) ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a halastavakon töltik. A darvak nagy része a tartós hideg időszak beálltakor elhagyja a Kárpát-medencét és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az utóbbi években azonban egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik itt telelnek át, például a Büdös-széken a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben.

DARVADOZÁSRA VÁRNAK MINDENKIT A SZEGEDI FEHÉR-TÓNÁL

Ma ismét darvadozást rendeznek a Szegedi Fehér-tónál Az amatőr és profi fotósokat várják a péntek délután kezdődő Diós Kristóf Emlékversenyre. A 24 órás fotós terepverseny indulóinak feladata meghatározott időpontokban és helyszíneken a tó őszi hangulatát, természeti értékeit, valamint az alföldi táj turisztikai vonzerejét megjelenítő felvételek készítése, melyeket a zsűri szombat este nyilvános vetítésen értékel. Szombat reggeltől madárgyűrűzést rendeznek a Fehér-tó mellett álló Szalakóta Látogatóközpontnál, ahol a szikes tavaknál jellemző fajok mellett akár a vonulási időszakban a környéken ritkábban felbukkanó madarakkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb