Nem kategorizált

Viszlát, szilveszteri show? Tűzijáték-mentes várossá tennék Szegedet

“Legyen Szeged tűzijátékmentes város!” – kezdődik az aPont digitális petíciója, amit Dr. Botka László polgármesternek és az újonnan megalakult közgyűlésnek címeztek. A jelenleg (2024.10.04., 16:30) 264 aláírásnál járó kezdeményezés azzal érvel, hogy bár a tipikusan 10-15 percnyi tűzijáték szép, a másik oldalon ott van annak anyagi vonzata, egészségügyi, környezeti és ökológiai hatásai, illetve a vad- és háziállatokra gyakorolt negatív következményei. Az Állatok Világnapján elindított petíció a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet adatait idézi, akik szerint országosan nagyjából ezer eltűnt állatot jelentenek be ilyenkor, a kutyák fele pedig soha többé nem tér haza.

A petíciót beadó aHang az alábbi éveket sorakoztatta fel a tűzijáték-megszüntetés mellett:

  • Tűzijáték után a levegő finompor-terheltsége egész évben nem tapasztalható csúcsértéket ér el. Magyarországon a szállópor-koncentrációval összefüggésben kialakuló betegségek kiemelkedően sok halálos áldozattal járnak. A tűzijáték utáni rossz minőségű levegő különösen veszélyes a kisgyerekekre, az idősekre és a krónikus betegségekben, elsősorban a tüdő és a szív- és érrendszer betegségeiben szenvedőkre. Az eszközök égésének következtében erősen szennyező anyagok, nehézfémek és más mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe, ahonnan eztán a talajba jutva ott is kifejtik szennyező hatásukat. Ezek a nehézfém-vegyületek hosszú távon daganatos megbetegedéseket okozhatnak.
  • A tűzijáték hang- és fényhatásai jelentős stresszt és szorongást okoznak az állatoknak, különösen a fejlett hallásúaknak, mint a kutyák és macskák. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet adatai szerint országosan nagyjából ezer eltűnt állatot jelentenek be ilyenkor. A kutyák fele nem tér többet haza.
  • A Szeged mellett, légvonalban mindössze 8 km távolságra levő Fehér-tó minden évszakban kiemelt jelentőségű, az európai madárvonulás fontos állomása, többezer madárnak menedéket adó, fokozottan védett terület. Megfigyelések bizonyították, hogy a tűzijátékok helyszínétől 10 km távolságban is megváltozik a madarak viselkedése. A sötétben megriadva elhagyják biztonságos pihenő- és táplálkozóhelyüket, így nagyobb eséllyel pusztulnak el.
  • Mint fent már szerepel, a levegő minőségét is nagyban rontja a tűzijáték használata. A levegőminőséget tekintve Szeged az európai városok között az utolsó harmadban helyezkedik el, vagyis mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy tisztább levegőt szívhassunk. A légszennyezés egyik fő forrása a lakossági tüzelés, ami gyakran nem tűzifával, hanem például háztartási hulladék égetésével valósul meg. Éppen ezért arra kérjük Szeged városvezetését, hogy tegyen meg mindent a levegőminőség javítása érdekében, és a tűzijátékra fordítandó többmillió forintos összeget fordítsa szociális tűzifára. Így sem a tűzijáték eszközeinek égése, sem pedig a tűzifahiány miatti hulladékégetés során felszabaduló káros anyagok nem szennyeznék Szeged levegőjét.

“Legyen Szeged haladó szemléletű, példamutató, környezet- és egészségtudatos város!” – zárul a petíció szövege, majd hozzáteszik, hogy nem kérnek a drága, egészségügyileg egyértelműen kockázatos, élővilágra pedig nagyon káros tűzijátékokból. A petíciót ITT tudod aláírni, vagy ignorálni, ahogy jól esik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb