Smart Szeged

Felsorakoztak Szeged új trolibuszai! Végre csatasorba állhatnak a város Zöld Busz Programból rendelt új járművei (frissítve)

Érdekes látványban lehet része annak, aki a városháza felé veszi az irányt Szegeden, ugyanis közelről is megcsodálhatja városunk új trolibuszait. Az új SOR TNS 12 trolibuszokat a Zöld Busz Program keretében szerezte be Szeged, és nagyon úgy fest, végre csatasorba állnak a városban!

Mint megírtuk, a SOR Libchavy a Solarist maga mögé utasítva nyerte el még 2022-ben a négy darab akkumulátoros önjáró üzemmódra is képes szóló trolibusz szállítási jogát nettó 1 833 180 euró, azaz átszámítva közel nettó 690 millió forint értékű ajánlatával. A beszerzés elsődleges pénzügyi forrását a Zöld Busz Program nettó 577 461 000 forintos támogatási összege adta, a szükséges önerőt pedig szegedi önkormányzat biztosította.

VOLT EGY KIS GUBANC

A járműveket a gyártónak szerződés szerint 2024 első negyedévéig kellett volna átadnia az SZKT részére, viszont a megállapodásban foglaltakkal szemben a járművek a hajtásrendszer elektromos berendezéseiért felelős Cegelec (ma Electric Components, a Škoda Group tagja) alkatrészellátási problémái miatt egy másik beszállító hajtásrendszerével kellett leszállítani a trolikat. A cseh gyártó a szállítási határidők betartása és a késések minimalizálása érdekében a saját érdekeltségébe tartozó Rail Electronics CZ rendszereit ajánlotta meg alternatívaként – szúrta ki még augusztusban a Magyarbusz.

A PRÓBAFUTÁSOK MEGVOLTAK

Az utolsó kocsi a 15 hónapos teljesítési határidő lejárta után, több mint két hónappal, 2024. június 10-én érkezett meg a Napfény Városába. Az új trolibuszok első utasok nélküli próbafutásai március végén kezdődtek meg, azóta a járművek mindegyike körülbelül félezer és ezer kilométer közötti távolságot teljesített a tesztidőszakban, és többek között Tiszaszigeten is járt a flotta egyik tagja.

MEGKEZDHETIK A PÁLYAFUTÁSUKAT AZ ÚJ TROLIK

Augusztusban a járművek üzembe helyezéséhez szükséges engedélyek még mindig hiányoztak, de nagyon úgy fest, hogy az emellett megjelenő problémákat is sikerült orvosolni, és végre az új SOR trolibuszok megkezdhetik utasforgalmi pályafutásukat Szeged utcáin.

FRISSÍTVE: CSÜTÖRTÖKÖN INDULNAK ÚTNAK AZ ÚJ TROLIBUSZOK

Mészáros Virág, a HUMDA Zrt. vezérigazgatója a városban csütörtökön üzembe álló négy SOR TNS 12 típusú trolibusz átadásán azt mondta, a mobilitás területén nincs fontosabb szempont a fenntarthatóságnál, Szeged pedig élen jár a tisztán elektromos közösségi közlekedésben. A felsővezeték-hálózattól függetlenül is 50 kilométer megtételére képes négy trolibusz beszerzését 577 millió forinttal támogatta a Zöld Busz Program keretében a HUMDA Zrt. – közölte a vezérigazgató. Hozzátette: a járművek vételárából 232 millió forintot az önkormányzat biztosított. Mészáros Virág emlékeztetett rá, a cég több mint egy milliárd forinttal támogatta nyolc tisztán elektromos meghajtású BYD busz megvásárlását is, ezek tavaly óta szállítják az utasokat Szegeden.

KIEMELTEN FONTOS SZEGEDNEK A FENNTARTHATÓSÁG

Nagy Sándor (Összefogás Szegedért) városfejlesztési alpolgármester hangsúlyozta, Szeged számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, ezért javítják a közösségi közlekedés fejlesztése mellett a kerékpáros és gyalogos közlekedés feltételeit is. A Szegeden készült utolsó – 2018-as – felmérés szerint a városon belüli helyváltoztatáson belül 36 százalékos volt a közösségi közlekedés részaránya, magasabb mint az autóhasználaté – tudatta a politikus. A közösségi közlekedés szerepének megőrzése érdekében jó minőségű szolgáltatást nyújtó, rendszeresen járó villamosokra, trolibuszokra és buszokra van szükség, melyek valódi alternatívát jelentenek az autóhasználat helyett – mondta Nagy Sándor. Az alpolgármester kifejtette, az önkormányzat ezért indított három év alatt egymilliárd forintos költségvetésű programot a régi járművek felújítására. Elsőként a trolibuszflotta gerincét adó Skoda-Ikarus járművek rekonstrukciója történik meg.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb