Kikapcs

Ilyet még tuti nem láttál! A Dómmal együtt örökítette meg az év egyik leglátványosabb jelenségét olvasónk, így festett az üstökös kedd este Szeged felett

Az év egyik leglátványosabb és legkülönlegesebb természeti jelenségének lehetünk tanúi a napokban, ugyanis esténként akár szabad szemmel is látható látható a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös az esti égbolton. Kedden szemfüles olvasónk, Balázs lencsevégre is kapta, nem is akárhogy! A látványos üstököst a Dómmal együtt sikerült lefotóznia, és elképesztő képek születtek!

“Na ez is sikerült. Szegedi Dóm felett, városban, fényszennyezés mellett üstökös? Naná!” – írta Balázs olvasónk a fotós közösségi oldalára, akinek sikerült megörökítenie a káprázatos látványt. Mutatjuk is a fotókat, amit köszönünk Balázsnak!

MILLIÓ ÉVEK MÚLVA TÉRHET VISSZA

Mint megírtuk, mindenképpen érdemes kihasználni a derült októberi estéket, hogy észleljük az égi vándort, mivel előfordulhat, hogy csak millió évek múlva tér vissza! Ha meg akarjuk figyelni az üstököst, akkor naplementekor a nyugati égbolt felé kell tekintenünk. A következő napokban egyre magasabbra emelkedik az év eddigi legfényesebb üstököse, így napról napra egyre jobban láthatjuk. Október 18-án, pénteken még magasabbra jut az üstökös a nyugati égen, 19:00-kor már 21 fokos magasságba ér. A kométa előreláthatólag 4 magnitúdós fényességű lesz, így az égbolt pontosan túloldalán levő 97 százalékos Hold ellenére is van esély, hogy szabad szemmel is észlelhetjük.

A SZEGEDI CSILLAGVIZSGÁLÓ IS KÉSZÜL PROGRAMMAL

A nagy eseményre a Szegedi Csillagvizsgáló ma programmal is készül, üstökös-lest tartanak Szeged határában. Azt írják, hogy a látványosságra sajnos nincs garancia, egy alacsonyan lévő üstököst már a párás levegő vagy a távolban gyülekező felhők is elrejthetnek a szem elől. Hogy javítsanak az esélyeken, ezért az evezőspálya közelébe fognak kitelepülni, hogy a város fényei se zavarják őket. A távcsöves bemutató ingyenes lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb