Közélet

Gulyás Gergely: jön a munkáshitelprogram, megduplázzák a gyermekek után járó szja-kedvezményt – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Különleges időpontban, szerdán 10:30-kor tart sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Mint kiderült, a keddi kormányülés témáiról és döntéseiről lesz szó.

Szokatlan időpontban, szerdán tart kormányinfót Gulyás Gergely és Vitályos Eszter: hagyományosan a kormányüléseket szerdán tartják, majd másnap, csütörtökön ismertetik egy sajtótájékoztatón az ott megszületett döntéseket és a tárgyalt témákat. Most azonban kedden ült össze a kabinet, a bejelentések pedig szerdán délelőtt érkeznek.

A TURIZMUSÉLÉNKÍTÉSI- ÉS OTTHONTEREMTÉSI CSOMAG, VALAMINT A KKV-K ÚJ TÁMOGATÁSA IS TERÍTÉKEN LEHET

A Protfolio megjegyzi, hogy általában, úgy most sem ismertették, hogy pontosan milyen tárgykörökről lehet szó, azonban a közelmúlt kormányzati intézkedési alapján a következő témáknál számíthatunk tájékoztatásra:

  • Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn mutatta be a turizmusélénkítési csomagot, amelynek részleteiről várhatóan többet is megtudhatunk.
  • Ugyanígy szó lehet az önkéntes pénztári vagyonok felszabadítását lakáscélú felhasználását könnyebbé tevő, most társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet kapcsán is háttérinformációk hangozhatnak el.
  • Az új otthonteremtési csomag részleteivel is adós még a kabinet.
  • Régen lebegteti a kabinet egy kkv-támogatási csomagot, akár már erről is döntések születhettek, vagy az előkészítés alatt álló lépésekről adhat tájékoztatást a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
  • A blokkolt uniós források, valamint az Erasmus-ügy már 2022 óta szolgáltat rendszeres témát a kormányinfókon, így várhatóan ez is szóba kerülhet, főként hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok működéséről szóló módosítási javaslat már társadalmi egyeztetésen szerepel.
  • Alig három hét múlva lesz az EU-elnökség informális csúcstalálkozója Budapesten, amelyre a kormány egy uniós szintű versenyképességi paktum összeállítását ígérte meg, várhatóan erről is többet tudhatunk meg.
  • Az amerikai elnökválasztásig is már csak 3 hét van hátra, amelynek eredményéhez kötötte a kormány a 2025-ös költségvetés tervezetének bemutatását, azonban az irányvonalakról már talán megismerhetünk néhány részletet.

A kormányinfó fontosabb momentumairól most is élőben jövünk a Szeged365 oldalán!

FRISSÍTVE (10:29): KEZDÜNK

Vitályos Eszter köszöntötte a helyszínen lévőket, majd átadta a szót Gulyás Gergelynek.

FRISSÍTVE (10:31): ÚJ NEMZETI KONZULTÁCIÓ LESZ

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy az új gazdaságpolitika pilléreiről a kormány nemzeti konzultációt indít. “A magyar választóknak van lehetősége arra, hogy a főbb lépésekről véleményt mondjanak” – tette hozzá. Új eszközökre van szükség, ennek kulcsa a munkaalapú gazdaság. Ebben jól áll Magyarország, mert rekord szinten a foglalkoztatottság. A munkahelyek további bővítése szükséges. A legfontosabb feladat a növekedés élénkítése, de ebben az európai környezet most nem kedvező. Németországban és Ausztriában sem felhőtlen a gazdasági helyzet. A növekedés alapfeltétele a gazdasági semlegesség. Nyugatról és Keletről is várjuk a befektetéseket.

FRISSÍTVE (10:33): A NÖVEKEDÉS A CÉL

A kormány a gazdaságpolitika új elemeit dolgozza ki, elfogadtak egy gazdaságpolitikai akciótervet. Ennek célja, hogy a növekedés 3-6% legyen. Céljuk, hogy ez a konjuktúra a társadalom legszélesebb rétegeit érintse, de különösen a családokat, a kkv-kat. Az akciótervnek három pillére van: vásárlóerő növelése, megfizethető lakhatás, Demján Sándor-program. Utóbbi célja a kkv-k méretének megduplázása. Ez összesen 21 intézkedést tartalmaz. Arra törekednek, hogy hosszú távú, kiszámítható, 3 éves bérmegállapodást kössenek az érdekképviseletekkel, ez teszi lehetővé a bérek emelését úgy, hogy az az ország egészének érdekeit szolgálja. Munkáshitelprogram jön, a gyermekek után járó szja-kedvezményt megduplázzák, jövőre 50%-al fog nőni júniustól, további 50%-al, 2026 január elsejével. 

FRISSÍTVE (10:35): LAKHATÁSI GONDOK

Budapesten súlyos lakhatási gondok vannak, ennek megoldása elsősorban a főváros feladata lenne. A főváros azonban Gulyás szerint felélte a Tarlós Istvántól örökölt vagyont. Szigorítani akarják az Airbnb-t, de konkrét döntés erről még nincs, de vizsgálják, szerintük hozzájárul a lakásár-robbanáshoz. Vizsgálják a bérleti díjakat is, mert nem akarnak “kommunista gyakorlatot”, tiszteletben tartják a tulajdonjogot. Bővíteni fogják a kollégiumi férőhelyeket, elsősorban a felsőoktatásban tanulók számára. Országos, fiataloknak szóló lakásprogram jön, vidéki otthonfelújítási program is, a Széchenyi kártyáról is lehet finanszírozni majd a lakásfelújítást. Lehetővé teszik, hogy a munkáltató lakásépítési támogatást adjon, erre adókedvezmény is lesz. 2026 végéig a kedvezményes adókulcsokat tartják, jön az 5%-os kamatplafon is a lakásfelújításokra. 

FRISSÍTVE (10:39): JÖN A DEMJÁN SÁNDOR-PROGRAM

Jön a kkv-k Demján Sándor-programja. Tőkefinanszírozási programot indítanak, ez egy új eszköze a magyar gazdaságpolitikának, ez segíteni fogja az új beruházásokat, fejlesztéseket. A kkv-k beruházásélénkítő programja is indul, segítik a digitalizációt, a Széchenyi programban az éves kamat 3,5% lesz, újraindul az Eximbank ösztönzőprogramja, de jön egy kifektetési program is az Eximbank és a Nemzeti Tőkeholding finanszírozásában. Felgyorsítják az uniós források kiosztását a kkv-kat érintően, az adminisztrációt csökkenteni fogják, a kötelező könyvvizsgálat alól mentesülni fognak a kkv-k. Gulyás azt mondta, hogy ezek mindegyikénél az a cél, hogy január elsejétől hatályba lépjen. Ez szerintük hozzájárul a bérek növekedéséhez, a munkahelyek megvédéséhez, a gazdasági növekedés megtartásához, kiemelkedő mivoltához. Ez a kormány célja – jelentette ki a HVG szerint. 

FRISSÍTVE (10:41): 200 EZREN TÖLTÖTTÉK LE A DIGITÁLIS ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT

Sikerpropaganda csúcsra járatva. Napsugár bölcsi, mikepércsi ovi, közlekedésfejlesztés, bicikliút, Nemeskéren már minden háztartást bekötöttek a csatornahálózatba, gyógy- és strandfürdő, termelői piac, nővérszálló, idősek otthona – Vitályos perceken keresztül sorolja.
Digitális Magyarország – az appot már több mint kétszázezren töltötték le, Vitályos mindenkit arra buzdít, hogy töltse le a gördülékenyebb ügyintézés érdekében.  

FRISSÍTVE (10:47): CSAK ELŐKERÜLT A “PÉNISZ” TÉMAKÖR IS

Előfordult-e már önnel, hogy nyilvánosan kellett megigazítania a péniszét? – kérdezte a Telex riportere. Gulyás erre azt kérte, tartsanak egy bizonyos színvonalat. Gulyás azt mondta, nem látta a Magyar Péterről készült riportot, nem is tervezi. Azt mondta, nem foglalkozik ilyen kérdésekkel. Lehet, hogy önökre igen, de rám nem tartozik – mondta nevetve Gulyás. Simor Dániel emlékeztette: a TV2-nél a kormány elképesztő pénzeket költ el, így rákérdezett arra, hogy rendben van-e ez így. Gulyás azt mondta, minden tévénél fog találni mindenki állami támogatást. A műsorkészítésbe azonban nem szólnak bele, színvonaltalannak tartja a Magyarról készült riportot. A miniszter azt mondta, ő a legtöbb esetben elfogadja, ha hívja a sajtó, de nem szól bele a működésbe. Ezt követően is el fogja fogadni a meghívást? – kérdezte Simor. Gulyás azt mondta, nincs meghívása. 

FRISSÍTVE (10:56): 11 KÉRDÉS LESZ A NEMZETI KONZULTÁCIÓN

Mikor kezdődik a nemzeti konzultáció, mit lehet róla tudni? Gulyás szerint 11 kérdés lesz, ezeket a héten elkezdik bejelenteni, november első felében megjönnek a kérdőívek, december 20-ig lehet majd őket visszaküldeni.  Vitályost a csobánkai bányáról is kérdezték, számít-e a tiltakozás a kormányhivatal döntésénél? A kormányszóvivő azt mondta, vérlázító, hogy természetvédelmi övezet közepén újra akarnak indítani egy dolomitbányát. Így szerinte érthető, hogy a csobánkaiak felháborodtak, azt gondolják, ezt nem lehet engedélyezni. Nem fogják elvonni a kormányhivatal döntési jogkörét, de azon vannak, hogy megakadályozzák a bányanyitást. Egyelőre nem tartanak ott, hogy akár helyi népszavazásban gondolkodjanak, de nem zárta ki, hogy ilyen eszközhöz nyúlnak. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb