Közélet

Ki dönt végül? Az önkormányzat vagy a Kúria? Folytatódik a Kormányhivatal vizsgálata a kapubejárók ügyében, de a város akár be is előzheti őket

Megszüntetné-e az önkormányzat azt a rendeletet, mely kimondja, hogy a kapubejárók és garázsbejárók is augusztus elsejével fizetőssé váltak? Mint ismeretes, jelenleg az ügy Dr. Salgó László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánja asztalán van, miután Dr. Ragány Zoltán, szegedi ügyvéd benyújtott egy beadványt, mert véleménye szerint az önkormányzat által útcsatlakozásnak minősített területekre nem alkothatnak ilyen szabályt, mert nem adott nekik erre a törvény felhatalmazást. Ha a főispán úgy döntene, egyetért az ügyvéd beadványával, a Kúria elé viszi az ügyet, ők jogosultak ugyanis a jogsérelem kiküszöbölésére, ám ezt megelőzve dönthet úgy az önkormányzat, hogy megszünteti a rendeletmódosítás vitatható pontjait. Erre a közgyűlés kereteiben lenne lehetősége, az október 18-ai ülésen azonban nem történt meg.

Mint korábban beszámoltunk róla, augusztus elsejével hatályba lépett Szegeden a parkolási rend változása, miszerint az útcsatlakozások is fizetősek lettek a zónákon belül, vagyis a kapubejárók és garázsbejárók is. Mint megírtuk, még július 25-én Dr. Ragány Zoltán, szegedi ügyvéd már benyújtott egy beadványt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal felé, mert véleménye szerint az önkormányzat által útcsatlakozásnak minősített területekre nem alkothatnak ilyen szabályt, mert nem adott nekik erre a törvény felhatalmazást, ezért indítványában az általa Alaptörvény-ellenesnek vélt helyzetre hívja fel Dr. Salgó László főispán figyelmét.

“Tekintettel arra, hogy a nevesített jogsérelem a lakosságot széles körben érintheti, így kérem a Főispán Urat, hogy kérelmünket szíveskedjen megfontolni, és az Alaptörvényellenesség körében a Kúriánál eljárást kezdeményezni a jogsérelem mielőbbi kiküszöbölése érdekében” – olvasható a beadvány záró konklúziójában.

A FŐISPÁN KEZÉBEN VAN A DÖNTÉS

Dr. Ragány Zoltán azt is elmondta, innentől kezdve az ügy a főispán kezében van, hiszen az indítványnak nincs határideje. “Ő dönthet úgy, hogy egyetért velem és kezdeményezi ezt az eljárást, de ennek nincs határideje. A főispánnak semmiféle kötelezettsége nincs, ha ő nem osztja az én álláspontomat, vagy nem lép fel a Kúria előtt, ezzel ő nem sért meg semmilyen rá vonatkozó kötelezettséget. A jogszabály kizárólag neki adja meg annak a lehetőségét, hogy általános jelleggel fellépjen” – tudtuk meg.

MÉG NEM ZÁRULT LE A VIZSGÁLAT

Az ügyben megkerestük a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt, s azután érdeklődtünk, hol tart az ügy jelenleg. Mint válaszukban augusztusban és októberben is közölték, jelenleg folyamatban van a vizsgálat: “a szegedi parkolási rendelet módosításával kapcsolatos törvényességi eljárás még nem zárult le, az ügyről a vizsgálat lezárulta után adhat bővebb tájékoztatást a Kormányhivatal” – írták válaszlevelükben.

MIELŐTT A FŐISPÁN DÖNTÉST HOZ, A RENDELETET MEGSZÜNTETHETI MAGA AZ ÖNKORMÁNYZAT IS

Amíg folyamatban van a vizsgálat, addig pedig az önkormányzatnak lehetősége lenne a rendelet megszüntetésére, megelőzve ezzel a főispán döntését. A főispán ugyanis, ha egyetért az ügyvéd beadványával, a Kúria előtt kezdeményezheti a jogsérelem mielőbbi kiküszöbölését. Az önkormányzatnak a rendelet megszüntetésére a közgyűlés keretein belül nyílna lehetősége, az október 18-ai, pénteki ülésen azonban ez nem történt meg. Kérdés, hogy amennyiben a főispán addig nem hoz döntést, mi lesz a következő közgyűlésen, napirendre tűzik-e a rendelet megszüntetésének ügyét.

JELENLEG, AKI NEM FIZET, AZ SZÁMÍTHAT A BÜNTETÉSRE

Mint Dr. Ragány Zoltán korábban elmondta nekünk, a törvényességi felügyeleti vizsgálat lefolytatása nem jelenti azt, hogy mentesülnénk bármilyen fizetési kötelezettségtől. “Jelen pillanatban azt jelenthetjük ki, aki ezekben a bizonyos kapubeállókban várakozik, annak fizetnie kell, és, ha nem fizet, akkor megbüntethetik, s azt gondolom, meg is fogják büntetni” – közölte Dr. Ragány Zoltán. Arra is rákérdeztünk, ha valakit emiatt bírság sújt, van -e lehetősége bármilyen jogorvoslatra. Erről alábbi cikkünkben írtunk bővebben, melyben megtalálod videós riportunkat is az ügyben:

SZEPTEMBERBEN OLVASÓNK MÁR BÜNTETÉST IS KAPOTT

3380 forintos parkolási bírságot kapott egy neve elhallgatását kérő Olvasónk szeptember 6-án, a saját kapubejárójában, Szegeden, a Móra utcában. Mint szerkesztőségünknek írta, nem akarja annyiban hagyni az ügyet, azon gondokodik, hogy pert indít a büntetés miatt.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb